Usvajanje Rešenja o davanju saglasnosti na izmene finansijskog plana Link FTO DOO za 2014. godinu jedina je tačka sa dnevnog reda 27. sednice Skupštine opštine Bečej. Sednicu, koju je vodio zamenik predsednika SO Bečej Nenad Tomašević obeležila je jednoipočasovna diskusija odbornika opozicije,  rukovodstva tog društva i predstavnika izvršne vlasti.

 

– Oko 400 hiljada dinara za advokata, po novom rebalansu 510 hiljada dinara. Gde vam je javna nabavka za usluge pravnog savetovanja? 22. avgusta 2012. proširen je sastav skupštine i uvedena je naknada za članove, koja Link FTO, koji se suočava sa finansijskim problemima, tereti po 1, 1 do 1,2 miliona dinara godišnje. Poljočuvarska služba po zakonu o privrednim delatnostima ne postoji i opština Link FTO mora podvesti pod javne nabavke. Znam da je opština svojevremeno nabavila mišljenje Ministarstva finansija, ali to je irelevantno. Jedino je Uprava za javne nabavke, prema pozitivnim propisima, nadležna da da mišljenje da li se podleže javnoj nabavci, rekao je Slobodan Zlokolica, predsednik Odborničke grupe Demokratske stranke.

Prema njegovim rečima susedna opština Novi Bečej za deset hektara veći atar poljočuvare plaća oko 4.000.000 dinara, dok je iz bečejskog budžeta predviđeno i četiri puta više od toga.

-Već danas znamo da ne znamo koliko nas Link FTO košta. Da li je ovo odgovorno trošenje novca, pogotovo što se sve radi mimo Zakona o javnim nabavkama, kategoričan je Slobodan Zlokolica.

Direktor Link FTO Boris Nikšić je na reči šefa demokrata rekao da je bilo i većih paušala u nekim preduzećima, te da je ugovor društva sa advokatom potpisan do kraja godine, i dodao da advokatska kancelarija nije bila ranije u sistemu PDV-a, te su troškovi zbog toga veći za 20 odsto. Nikšić je istakao i da se građani Medenjače, koja pripada katastarskoj opštini Novi Bečej, obraćaju bečejskim poljočuvarima za pomoć.

– Činjenica je da izdvajaju četiri miliona, ali šta urade sa tim novcem pitanje je, kazao je Nikšić.

Prema rečima predsednika odborničke grupe Demokratske stranke Slobodana Zlokolice, odluka Skupštine društva, koja je deo materijala, ima manjkavosti, te bi je trebalo, kao i zapisnik sa sednice, vratiti na doradu, kako bi rešenje ušlo u proceduru lokalnog parlemanta kao pravno valjano.

Šef DS je za skupštinskom govornicom, je osim sa susednom opštinom Novi Bečej, uporedio još nekoliko opština i iznose kojima se iz lokalnih kasa finansira poljočuvarska služba.

– U Novom Bečeju, koji ima 53 hiljade hektara poljočuvari koštaju četiri miliona dinara bez PDV. Novi Kneževac ima 27 hiljada hektara, plaćaju 904.000, a Kanjiža 35.000 hektara i izdvajaju 1.300.000 godišnje. Mi imamo 44 hiljade hektare, a nas poljočuvarska služba neće koštati manje od 25 miliona dinara, reči su Slobodana Zlokolice.

Za skupštinskom govornicom se našla i zamenica predsednika opštine Tamara Ivanišević koja je, između ostalog, podsetila na to da je Link FTO DOO osnovala lokalna skupština.

– Dakle, različita je situacija u odnosu na opštine Novi Bečej i Kanjiža, koje su obavezne da raspisuju javne nabavke za obavljanje ovih usluga. Ovde je situacija da mi imamo osnovano privredno društvo u procentu vlasništvo opštine 70 odsto opština Bečej naspram PIK Bečej 30, rekla je Ivanišević.

Ona je dodala i da je sav materijal koje je Opštinsko veće dobilo od rukovodstva LINK-a podoban.

U diskusiju se uključio i odbornik Lige socijal – demokrata Dušan Jovanović, koji je na poređenje dveju susednih opština rekao da je novobečejski atar, iako veći, ima manje kvalitetnu zemlju od bečejske.

– Novobečejci su oko 1945, ’46. godine baš zato što Novi Bečej ima neplodno zemljišta, dobili najkvalitetniju zemlju sa Bačke strane. Oni su dobili i ono pod zemljom, a to je ugljen – dioksid za koji se plaća rudna renta. Taj novac i novac od katastra ne ide Bečeju, već budžetu Novog Bečeja. Još 2007. smo pokušali pred republičkom skupštinom da pokrenemo inicijativu da se Medenjača vrati Bečeju, rekao je Jovanović.

Na to se nadovezala Ivanišević rekavši da je donet zaključak Opštinskog veća da se ove jeseni obnovi inicijativa da se deo Medanjače, koji pripada KO Novi Bečej, vrati Bečeju.

Ona se osvrnula i na advokatske usluge Linka.

– Do sada je bilo 390.000 dinara utrošenih, to je iznos koji ne potpada za sprovođenje javne nabavke. Ukoliko se ovaj plan odobri, oni će je sprovesti, pošto će tad imati obavezu, istakla je zamenica predsednika opštine.

Devetnaest odbornika podržalo je izmenjeni plan, a tri je bilo protiv.

Inače, odlukom o lokalnom budžetu Link FTO opredeljeno je prvobitno 12, potom je prvim rebalansom smanjeno na 11, a sad izdvajanja za poljočuvarsku službu treba ukupno da iznose 17 miliona u 2014.

 

 Foto: Arhiva

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име