Tradicionalnim podizanjem zastave opštine Bečej na jarbol ispred Gradske kuće i kasnijim izvođenjem kompozicije „Molitva Tisi“ nekadašnjeg direktora ovdašnje Muzičke škole Milenka Šustrana od strane Starobečejskog hora „Schola Cantorum“, počelo je obeležavanje Dana najveće potiske opštine, koji je s pravom nazvan Dan ravnopravnosti.

Jer, 1. avgusta daleke 1774. godine kraljica Marija Terezija je s austijskog dvora u Beču dala povlastice i privilegije o jednakosti žiteljima svih veroispovesti Potiskog dištrikta sa sedištem u Starom Bečeju. Lokalna samouprava u Bečeju je od 2009. godine počela 1. avgust da obeležava kao opštinski Dan ravnopravnosti.

U ime lokalnog parlamenta svečanu sednicu Skupštine opštine Bečej otvorio je njen predsednik mr Nenad Tomašević i tom prilikom pozdravio prisutne goste, potom je njegova zamenica Eržebet Kinka prigodnom besedom na srpskom i mađarskom jeziku podsetila prisutne na istorijat varoši kraj Tise, a novi predsednik opštine Bečej Dragan Tošić je ukratko podsetio na infrastrukturna dešavanja između dve svečane sednice.

Doskorašnji prvi čovek opštine Bečej, a od skoro sekretar za poljoprivredu u Vladi AP Vojvodine mr Vuk Radojević je pozdravio prisutne u ime pokrajinske Vlade, a onda nadahnutom besedom govorio o onome kroz šta Bečej prolazi u aktuelnoj istoriji.

-Minulim izborima građani opštine Bečej su potvrdili političku stabilnost i izabrali toliko potreban kontinuitet. To je preduslov za dalji razvoj. Zato očekujem dalji prosperitet u sredini iz koje potičem i u koje se uvek s radošću vraćam. Da bi sve bilo jasnije, upotrebiću sportski termin. Lokalna vlast u Bečeju „trči maraton“! Nije ovo sprinterska trka, da se istrči kratka deonica i onda odmara, već je ovo teška i naporna maratonska trka, kontinuirani proces. Pobeđuju oni koji su vredni, uporni, koji žrtvuju sebe za interes zajednice. Možemo biti zadovoljni „prolaznim vremenom“ u aktuelnoj trci. Aktuelna vlast mora trčati maraton po želji sugrađana, a pokrajinska Vlada će biti istinski partner u čitavom procesu, naglasio je pokrajinski sekretar za poljorivredu mr Vuk Radojević.

Na kraju svečanog i radnog dela sednica Skupštine opštine Bečej uručene su „Prvoavgustovske nagrade“, koje su najviše društveno priznanje najveće potiske opštine. OŠ „Zdravko Gložanski“ je jedini kolektivni laureat, a preostalih šest su profesor mađarskog jezika i književnik Laslo Berček, karatistkinja Karolina Kalapoš, istoričar i publicista Dušan Opinćal, sveštenik Laslo Poša, privrednik Zoltan Tot i instruktor narodne igre i pesme Balaž Česak.

Kako su „Prvoavgustovske nagrade“ počele da se dodeljuju 2010. godine, do sada je ukupno 47 nagrađenih, od kojih 33 pojedinaca i 14 kolektiva. Po završetku sednice u velikoj sali Gradske kuće, održan je koktel u maloj sali istog zdanja.

V. Jankov

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име