Podizanje kapaciteta i vidljivosti sindikata na lokalnom nivou jedan je od ključnih ciljeva aktivnosti na projektu „Više odgovornosti u lokalnoj vlasti“ Bečejskog udruženja mladih (BUM) koji je u drugoj polovini prošle sedmice okupio u Kovačici predstavnike sindikata koji su aktivni u opštini Bečej.

O zaštiti prava radnika, poboljšanju efikasnosti institucionalnog nadzora, ali i rešavanju radnih sporova i sankcionisanju u slučajevima kršenja prava radnika govorila je advokatica Kristina Glavardanov.

Umrežavanje na lokalu, javno zagovaranje i kreiranje efektne kampanje veoma su važni segmenti delovanja udruženih i organizovanih radnika. Kao i u drugim oblicima organizovanja građana bitno je savladati komunikativne veštine uz pomoć kojih se može unaprediti položaj, u ovom slučaju, radnika u Srbiji.

Učesnici seminara je predstavljena važnost izrade i primene adekvatnog akcionog plana čija bi primena koristila unapređenju lokalnih sindikalnih organizacija. Pored toga, bilo je reči i o asertivnoj komunikaciji koja nekad može biti oličenje vrednosti odnosno slabosti organizacija sindikata.

Jedan od zaključaka i ovog skupa jeste da položaj radnika u Srbiji mora da se unapredi. U narednom periodu, na osnovu sugestija i potreba učesnika, sledi niz raznolikih aktivnosti sa ciljem da i ova oblast ljudskih prava bude uređenija, kako doprinosima na nacionalnom nivou, tako i na lokalnom.

Projekat „Više odgovornosti u lokalnoj vlasti“ realizuje BUM uz finansijsku podršku Međunarodnog centra Ulof Palme iz Švedske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име