Za realizaciju projekta Bečejskog udruženja mladih (BUM), naziva „Omladinsko leto“, danas je odobreno 950 000,00 dinara, na Konkursu za podršku programima kojima se ostvaruje javni interes u oblasti omladinskog sektora na lokalnom nivou, koji je raspisalo Ministarstvo omladine i sporta. BUM će kroz ovaj projekat u saradnji sa Kancelarijama za mlade opštine Bečej i Temerin realizovati više od 30 ražličitih aktivnosti i manifestacija za mlade na teritorijama opština Temerin i Bečej. „Drago nam je što smo uspeli da donesemo sredstva u Bečej. Između ostalog, realizovaćemo kurs samoodbrane u saradnji sa bečejskim Buđinkan dođo u Temerinu, okrugle stolove o zdravim stilovima života, muzičke nastupe omladinskih bendova, radionice gitare, eko akcije „Reciklaža nije blamaža“, „Da nam svima bude draža čista tiska plaža“, akciju protiv cigareta, izložbu kućnih ljubimaca u Temerinu, radionice kreativnih tehnika „Energija stvaralaštva“, humanitarnu aukciju „Od srca srcu“, „Igre bez granica“ na bazenima u Temerinu i Bečeju, „Lavirint“, turnir „Joga bonito“ na teritorijama obe opštine, akciju „Zagrli sve(t)“, „Freeze“ performans, „Reci glasno“, snimaćemo film i još mnogo toga – rekao je za naš portal prvi čovek BUM-a, Aleksandar Đekić

BUM je zadovoljan time što su im ove godine iz ministarstva odobrena sredstva za realizaciju programa za mlade tokom ovih letnjih meseci. Međutim, prošle godine nisu naišli na podršku lokalne samouprave, ali su ipak uspešno realizovali sadržaje namenjene mladim Bečejcima, ali i onima iz okolnih mesta.

Iako su im određena sredstva na lokalnom konkursu dodeljena, ona im nisu prosleđena. Ta situacija ih je navela na istraživanja, jer ih je, kako Đekić navodi, interesovalo šta se u međuvremenu dogodilo sa novcem iz opštinske kase, te čije je programe lokalna samouprava pomagala.

„Zanimljiva je situacija po pitanju podrške lokalne samouprave ovakvim projektima – konkretno osmišljenog celokupnog letnjeg sportskog, kulturnog i zabavnog programa namenjenog svim mladima opštine Bečej. Naime, BUM je prošle godine na Konkursu naše opštine za civilne organizacije aplicirao sa projektom iste sadržine pod nazivom „Bečejsko omladinsko leto – Óbecsei ifjúsagi nyár“ i dobio fiktivnih 150 000 dinara, odnosno samo na papiru, koji nam nikada nisu prebačena.

U međuvremenu nas je interesovalo gde su nestale te pare i više puta smo upućivali dopis i novom i prethodnom predsedniku opštine. Na kraju smo Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, a na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zahtevali na uvid sve transfere sa opštinskog budžeta ka udruženjima građana, što nam je načelnik opštinske uprave uredno poslao.

Analizom prošlogodišnjih finansiranja udruženja građana od strane opštine Bečej, Bečejsko udruženje mladih je, kako ističe Aleksandar Đekić, zaključilo da je „najinteresantnija podrška“ urađena na osnovu „Molbe za isplatu jednokratne novčane naknade“ upućene bivšem predsedniku opštine Bečej Peteru Kneziju, od strane „udruženja Roma „Crvena ruža“, Stari Bečej, Bačko Gradište“, PIB: 105456072, u kojoj Zoltan Ismailov „želi da organizuje proslavu Đurđevdana, kao praznika romske nacionalne manjine, KOJA ĆE SE ODRŽATI NA DAN IZBORA, sa prisustvom 100 zvanica iz Bačkog Gradišta i okoline“.

U toj molbi se navodi sledeće: „Proslava će biti održana u šatoru, sa druženjem svih prisutnih, sa ručkom i večerom, kao i živom muzikom, u cilju održavanja romske tradicije i kulure, narodne nošnje i ostalih romskih običaja. Smatram da će ovaj skup biti veoma značajan zbog svega gore navedenih, a posebno radi druženja i održavanja i nege prijateljstva između te nacionalne manjine.“

Za organizaciju tog skupa je 23. aprila prošle godine zahtevano 220 000 dinara, a sredstva su odobrena i isplaćena u roku od četiri dana, 27. aprila.

„Sve ovo i ne bi bilo toliko interesantno, da kroz proveru navedenog udruženja roma „Crvena ruža“ u bazi udruženja Agencije za privredne registre, i kroz proveru PIB – a koji je naveden u Molbi kod Narodne banke, nismo ustanovili da udruženje, kome je prebačeno 220 000 dinara iz budžeta opštine Bečej, NE POSTOJI, niti je postojalo prošle godine kada im je isplaćeno 220 000 hiljada dinara poreskih obveznika.“

On dalje navodi da je Bečejsko udruženje mladih i bez podrške lokalne samouprave sve prošlogodišnje letnje aktivnosti uspeno realizovalo uz pomoć donacija lokalnih privrednika i preduzetnika, u poslednji čas.

„Zbog toga im se i još jednom zahvaljujemo na podršci. Ove godine, naših će tradicionalnih letnjih aktivnosti biti još više, a biće i kvalitetnije realizovane, i to zahvaljujući tome što su nas prepoznale više institucije, konkretno Ministarstvo omladine i sporta. Što se tiče ovogodišnjeg lokalnog Konkursa za civilne organizacije, taj proces pažljivo motrimo od raspisivanja konkursa do same realizacije, u nadi da se prošlogodišnji scenario neće ponoviti, niti završiti u rubrikama drugih oblasti kojima se BUM bavi, naveo je Đekić.

 

Molba udruženja roma „Crvena ruža“, koje ne postoji u bazi Agencije za privredne registre

REŠENJE „CRVENA RUŽA“

ANALITIČKA KARTICA BUDŽETA OPŠTINE BEČEJ

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име