Polaganje venaca na spomen obeležje „Zid smrti“ u Bečeju
Polaganje venaca na spomen obeležje „Zid smrti“ u Bečeju

Iako je, prosto, nametnuto, za pohvalu je što se ove godine, pored komemoracije kraj „Zida smrti“ u znak sećanja na prvo streljanje Bečejaca u Drugom svetskom ratu, prošetalo do stotinak metara udaljenog spomenika Petru I Karađorđeviću i odala počast njemu i njegovim saborcima u Velikom ratu.

Uostalom, juče je bio Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a on se od pre sedam godina i u Srbiji obeležava kao državni praznik.  Tako je bečejska boračka organizacija, kad već nije niko iz lokalne samouprave, izjednačila žrtve dva svetska rata i obeležila svetski i lokalni dođađaj iz prošlosti.

-Uživajući u slobodi i koristeći njene blagodeti, ne smemo zaboraviti na rodoljube koji su svoje živote ugradili za slobodu ovog grada od fašizma. Doživljavao je Bečej u svojoj istoriji mnoga stradanja, a ovog puta se prisećamo dešavanja od 11. novembra 1941. godine, kad je streljano 12 golobradih mladića. To je bilo prvo streljanje fašističke vlasti, slično se ponovilo 20. januara 1942, jer je istu sudbinu doživelo novih 11 mladića, a najstrašnije zlo je dogodilo nedelju dana kasnije oko Savindana kad je u Bečeju završena Racija u Južnobačkom okrugu. S dužnim pijetetom obeležavamo svaki od ovih crnih i krvlju ispisanih događaja, naglasila je, između ostalog, u prigodnoj besedi prilikom osude fašizma Jelena Češljević.

Ove godine se svratilo i do spomenika kralju Petru i odala počast njegovim saborcima u Velikom Ratu
Ove godine se svratilo i do spomenika kralju Petru i odala počast njegovim saborcima u Velikom Ratu

Podsećanja radi, 11. novembra 1941. godine u 13 sati streljani su: Borislav Vlajkov, Milan i Svetozar Gavrić, Živko Gagić, Stevan Kojić, Isidor Mogin, Labud Pejović, Ivan Ćirić, Gortfrid Hove, Teodor Cvejanov, Vujica Čiplić i Momčilo Šaranović. Potomci stradalih su položili cveće na ploče s imenima streljanih, a vence su položili predstavnici organizatora tužnog skupa OO SUBNOR u Bečeju, Opštinskog udruženje penzinera, Saveza samostalnih sindikata Srbije u Bečeju i Kumunističke partije.

Posle odavanja počasti stradalima pre 78 godina u Drugom svetskom ratu, prvi put su malobrojni Bečejci simbolično odali dužnu počast i svim stradalima Velikog rata od 1914. do 1918. godine kraj spomenika Kralju Petru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име