Manifestacija „Noć muzeja“ biće upriličena u subotu 7. juna. Organizatori iz Gradskog muzeja Bečej, zajedno sa autorom postavke Laslom Lenđelom, pripremili su još za 17. maj interesantu izložbu naziva „Smeće ili ne, pitanje je sad“, koja je zbog poplava odložena.

 

 

Multidisciplinarni pristup umetnosti će i ove godine biti glavna karakteristika „Noći muzeja“ u Bečeju.

– Postavka se bavi estetizacijom prikupljenih odbačenih predmeta koji mogu imati kulturno – istorijsku, umetničku i etnološku vrednost. Pomenuti predmeti takođe predstavljaju i veliki ekološki problem, pa na ovaj način želimo da skrenemo pažnju i na očuvanje životne sredine, objašnjava kustos – istoričar gradskog muzeja Nemanja Karapandžić.

Prema njegovim rečima, ova izložbe jeste u stvari skretanje pažnje na to da mi danas ne živimo u potrošačkom, već u „odbacivačkom“ društvu, i da nije sve što se nađe na smetlištu i otpadu bezvredno i nekorisno.

– Ovde nije samo reč o predmetima, već i o idejama savremenog društva koje su takođe izvitoperene i baziraju se na prenaglašenom značaju profita, dodaje istoričar – kustos.

U okviru postavke će za učenike osnovnih škola biti organizovana radionica izrade likovnih formi koje mogu postati dodatni elementi izloženih eksponata i montiraju se tokom trajanja radionice. Dodatno će biti prezentovani i psihološki i filozofski stavovi vezani za osnovnu problematiku izložbe i parafraziranje klasičnih vrednosti po sociološkim pojavama današnjice.

Pored toga, preko razglasa će tokom čitave manifestacije biti puštan kombinovani zvuk orgulja, reči Zaratustre, otkucaja ljudskog srca, ali i polki Bečejca, profesora violine Pala Verebeša, koji živi i radi u Gracu. Na video bimu će biti prezentovani slajdovi sa slikama procesa u povoju, odnosno put predmeta od otpada, do muzeja i postavke, dok je predviđen i plesni perfomans kojim će biti predstavljena igra koju izvode narodi centralne Evrope. U muzičkom delu programa učestvuje bend „Akustik duo“. Inače, ova bečejska kulturna ustanova učestvuje u Noći muzeja peti put.

Muzeji širom zemlje po 11. put su deo ove manifestacije. Početak manifestacije, čiji je kolokvijalni naziv u najvećoj potiskoj opštini „Skup skalamerija u muzeju“ zakazan je za 18 sati, a predviđen je da traje do 2.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име