– Ne vidim ni jedno drugo mesto na kom slika bolje pristajala i gde bi je veći broj ljudi video od ovog. Tek kada ima publiku, kada je izloženo pogledima, umetničko delo je tek tada živo, rekao je na svečanom otkrivanju „Bečejskog pejzaža“ autor, slikar Tibor Šipoš.

 

Prema njegovim rečima, nije slučajno što je upravo restoran „Panorama“, ko se nalazi na poslednjem spratu Robne kuće, sada vlasnik ove slike velikog formata.

– Još otkako je izgrađena robna kuća, često sam dolazio ovde, tu je uvek bio restoran u kom sam boravio raznim povodima. Da mi je ovo mesto drago, svedoči još jedna slika, pređašnja, rađena 1967. na kojoj je predstavljen centralni trg, a koja od ranije krasi jedan od zidova „Panorame“. Nju sam naslikao upravo sa terase sa koje je pogled savršen. Takođe, sa trenutnim rukovodstvom u odličnim sam odnosima i ne vidim nijedno drugo mesto gde bi ova slika bila smeštena osim ovde. Kada sam primetio da je jedan deo zida u restoranu prazan rešio sam da ga oplemenim i ujedno poklonim nešto Fabioli i Imeldi, ali i sugrađanima, objasnio je slikar Šipoš.

 

Slikarstvo kao hobi

Gabriela Sel, istoričarka umetnosti, u ime struke, predstavila je bečejskog slikara. Posetiocima ovog događaja, predočeni su detalji iz karijere Tibora Šipoša, inače pravnika koji je status slobodnog umetnika stekao 1992. godine, većinom poznati, a Sel je ujedno i okarakterisala njegovo stvaralaštvo.

– Desetak godina pratim rad Tibora Šipoša, i mogu da primetim da je on neprestano aktivan. Pun je ideja, planova. Ako ne slika, onda piše, ako ne piše, onda pronalazi, ako ne pronalazi onda rezbari, i mogla bih još da nabrajam. Zavidim mu jer je njegov posao zapravo hobi, sreća koja ga ispunjava. Retko kome je data takva prilika. Njegov rad se sa hiljadama niti vezuje za Bečej, a umetnički radova nalaze se na više javnih mesta u gradu, rekla je Gabriela Sel.

Ona je dodala i da su čest motiv na slikama, pa i na „bečejskom pejzažu“, tri tornja, ali i da su mu upravo pejzaži najzreliji oblik stvaranja.

– On slika portrete, svoja putovanja, mrtvu prirodu, to radi sa sigurnošću i lakoćom, primenom jarkih boja i hrabrim kolorističkim kombinacijama. Stvaranje kontrasta, u koje se malo umetnika upušta, je upravo karakteristika stvaralaštva ovog slikara, navela je istoričarka umetnosti.

Inače, valja dodati da je svestrani Tibor Šipoš i predsednik kluba stvaralaca i inovatori koji promoviše i popularizuje nauku.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име