Da bi umetnost postala i održala se, potrebna je publika. A nje nije zafalilo na svečanom otvaranju prve samostalne izložbe slikarke Đerđi Ačaji pred svojim sugrađanima Bečejcima u galeriji „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta.

Iako su Bečejci imali prilike da se upoznaju s njenim delima na nekoliko kolektivnih izložbi, splet okolnosti je hteo da se autorka samostalnim „prvencem“, sa tridesetak svojih dela, crteža i ulja na platnu, predstavi sugrađanima tek na svojoj devetoj samostalnoj izložbi. Pre njih, tu čast i privilegiju imali su Beograđani, Novosađani, Kragujevčani, Bačkopalanani… O njenom razvojnom putu i stvaralaštvu govorila je istoričar umetnosti Gabriela Sel, a o samoj izložbi je rekla da je sastavljena od slika dva ciklusa, gde je jedan nazvan „Obale i ljudi“, a drugi „ Čuvari sećanja“, a zajednički obuhvaćeni čine celinu „Slikarski dnevnik nestajanja“. -Kao i svaki slikar rođen pored reke, Đerđi Ačaji nalazi inspiraciju u njoj. Ona slika olupine broda, napuštene predele, koji postaju simbol kolektivne svesti o vremenu, nestajanju, nemaru, prolaznosti…ističe Gabriela Sel.

Nadahnutim rečima, izložbu je otvorio, kako autorka ima običaj da kaže, njen uzor i mentor, sada i počasni građanin Bečeja, akademski slikar Viktor Škrabanj.

-Kod mene u atelje došla je kao učenica šestog razreda osnovne škole. Odmah sam primetio talenat, ali ona je brzo usvajala i puteve slikarskog terena, pa se lako kretala po njemu. Vremenom je stekla svoj likovni jezik, formirala svoj prepoznatljiv stil i veliko mi je zadovoljstvo što otvaram izložbu jedne od svojih najdarovitijih učenica Đerđi Ačaji, ponosno je naglasio Viktor Šrabanj.

Imajući u vidu da ime kazuje o njenom mađarskom identitetu, interesantan podatak je da slike potpisije ćirilicom.

-Nema tu velike filozofije. Moj maternji jezik je srpski, školovala sam se na srpskom jeziku i ćirilica je, kao i latinica, moje pismo, pojašnjava Đerđi Ačaji. Autorka izložbe, koja traje do 18. decembra, je sada profesor likovnog vaspitanja u bečejskoj Gimnaziji i Ekonomsko-trgovinskoj školi, ali i novosadskoj Školi za dizajn „Bogdan Šuput“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име