Pavel Severinji, stečajni upravnik PIK Bečej, Juraj Cibik, vlasnik firme „Biotec“ iz Slovačke i Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej, potpisali su danas (16. april) u Gradskoj kući protokol o saradnji.

 

 

Slovačka firma želi da izgradi četiri biogasne stanice, PIK Bečej ima sve uslove da na osnovu komercijalnih ugovora obezbedi sirovine, a lokalna samouprava kao svoj interes vidi otvaranje novih radnih mesta. Biogasne stanice će proizvoditi struju i „ubacivati“ je u sistem napajanja EPS-a, a toplotna energija koja se ovom tehnologijom dobija kao „nus“ proizvod koristiće fabrika za preradu voća i povrća „Flora“.

– Kada ovaj sistem bude u funkciji očekujem da ćemo imati toplotno napajanje barem 50 posto jeftinije nego što je to do sada. PIK će u tom pravcu imati koristi, a potpisaće i komercijalne ugovore pa će prodavati svoje otpadne materijale iz kojih se proizvodi gas. Predstoji nam bliža saradnja sa investitorom uz podršku opštine i očekujem, ne samo da biogasne stanice budu izgrađene oko „Flore“, nego i na drugim lokacijama. Koristi iz ovog projekta moraju imati svi, oni koji investiraju, oni koji daju sirovine, opština kroz nova zapošljavanja, pa čak i neka treća pravna lica koja sada ne učestvuju u sporazumu, a imaju potrebu za toplotnom energijom – rekao je Severinji posle potpisivanja protokola.

– Naš interes je proizvodnja električne energije iz otpada, poljoprivredne proizvodnje, takođe i iz tzv. „pomija“ koje ostaju u restoranima, vrtićima i školama, ali i iz prehrambene robe kojoj je istekao rok upotrebe. Investiraćemo od osam do dvanaest miliona evra. Jedna biogasna stanica košta oko dva miliona evra, a ostatak investicija od osam do dvanaest miliona zavisiće od sistema koje ćemo instalirati za grejanje „Flore“. Ako sve bude kako smo zamislili, do kraja ove godine bi sve trebalo da bude u funkciji – rekao je Cibik.

Radojević je napomenuo da je protokol koji je potpisan samo još jedna potvrda opredeljenosti bečejske lokalne samouprave na otvaranju novih radnih mesta i ulaganja u infrastrukturu. – Ovaj projekat će samo povećati vrednost PIK-a Bečej i zaposliti određeni broj ljudi. Polako idemo ka jednom od naših ciljeva da Bečej bude regionalni lider u poljoprivredi. Imamo PIK Bečej, uskoro će i KVS završiti fabriku i početi sa radom, a biće toga još. Imamo geotermalnu bušotinu i opredeljeni smo ka korišćenju obnovljivih izvora energije. Lokalna samouprava i Opštinska uprava će biti na usluzi ne samo investitorima iz Slovačke, nego i ostalima, a sve neophodne dozvole koje zavise od nas dobiće u najkraćem roku – konstatovao je predsednik najveće potiske opštine.

Inače, „Biotec“ u Slovačkoj ima pet biogasnih stanica i jedina su firma u toj zemlji koja je sertifikovana za korišćenje tzv. prehrambenog otpada (sirevi, voće i povrće, kečap…) u proizvodnji električne energije.

Slobodan Malešev

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име