Pogledajte snimak sa 43. sednice Skupštine opštine Bečej.

Peti rebalans budžeta opštine Bečej za 2015. godinu usvojen je danas (23. decembra) na 43. sednici Skupštine opštine Bečej. I dok predstavnici stranaka na vlasti tvrde da su prihodi i rashodi planirani dobro, a da su izmene nastale zbog uspostavljanja ravnoteže kod budžetskih i indirektnih korisnika, odnosno potreba mahom ustanova, Demokratska stranka tvrdi da je u pitanju odsustvo planiranja i finansijske discipline.

Naime, Budislav Medurić iz Demokratske stranke izrazio je sumnju u to da će indirektni korisnici moći da usklade svoje finansijske planove sa novim izmenama u budžetu, dok je sa tim u vezi predsednik opštine Bečej Vuk Radojević rekao da oni sa tim upoznati i da su na to pripremljeni.

Nakon polemike vladajućih stranaka i demokrata, predlog petih izmena u opštinskoj kasi podržalo je 25 odbornika skupštine opštine Bečej.

Tako je u opštinskom budžetu novim izmenama opredeljeno 600.000 dinara više za novčane penale i kazne sudova i to zbog predmeta u vezi sa ujedima pasa lutalica, te će za te namene biti ukupno predviđeno 3.300.000 dinara. Dalje, za socijalnu i dečiju zaštitu sada će biti 706.000 dinara više, dok se odustalo od otkupa nekretnina za realizaciju plana detaljne regulacije Komercijalne banje u Bečeju, i to u iznosu od 10 miliona dinara. Dodajmo i da je tekuća budžetska rezerva uvećana za 6.322.000 dinara, te je predviđeno da iznosi 8.759.000 dinara.

Valja reći da tekuća budžetska rezerva, definisana Članom 69 Zakona o budžetskom sistemu, predstavlja sredstva koja se koriste za neplanirane svrhe za koje nisu utvrđene aproprijacije ili za svrhe za koje se u toku godine pokaže da aproprijacije nisu bile dovoljne. Međutim, prema rokovima koji su propisani Zakonom o budžetskom sistemu, lokalni parlament trebalo bi do 20. decembra da usvoji budžet za 2016. godinu, što, ni ove godine, očigledno, neće biti slučaj.

Tako bi, što se neće dogoditi, do 25. decembra, prema zakonu, lokalni organ uprave nadležan za finansije, trebalo da dostavi odluku o budžetu lokalne vlasti ministru.

Na dnevnom redu se nalazi i Plan generalne regulacije naselja Bečej, odluka o izmenama i dopunama statuta opštine, odbornici treba da daju saglasnost na izmene finansijskih planova za tekuću godinu Saveza sportova opštine Bečej, Narodne biblioteke Bečej, Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine „Đorđe Predin Badža“.

U daljem delu sednice, bez mnogo polemike, usvojeni su akti na dnevnom redu. Dom zdravlja Bečej dobio je novog direktora, Kosanu Nešić, koja je od letos bila na funkciji v.d. direktora te ustanove.

Skupština opštine Bečej ima novog odbornika. Naime Andraš Serda iz Saveza vojvođanskih Mađara, zbog smrti odbornice Veronike Kasaš, koja je u parlament ušla sa liste pomenute stranke, pa je potom bila deo grupe građana „Za Bečej“, kao sledeći na listi, dobio je mandat. Serda je obavestio lokalni parlament da se priključuje odborničkoj grupi Saveza vojvođanskih Mađara.

Na početku sednice, lokalni parlament minutom ćutanja odao je poštu preminuloj odbornici Kasaš.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име