Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

Zbog snimka objavljenog na Jutjubu, koji se ovih dana proširio društvenim mrežama, iz Srpske napredne stranke (SNS) najavljuju pokretanje postupka za visokotehnološki kriminal, kao i tužbe za one koji imaju veze sa montažom i distribucijom videa.

Povodom montiranog snimka na kom aktuelni predsednik opštine Bečej Dragan Tošić fotografiše sekretarku Skupštine opštine Bečej Oršolju Momčilović okrenutu leđima dok broji glasove za izbor lokalne vlasti, za komentar smo pitali i Tošića, te predsednika Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Bečeju Vuka Radojevića i predsednika Skupštine opštine Bečej Nenada Tomaševića.

Zbog snimka smo kontaktirali i sekretarku skupštine koja je rekla da je donela odluku da ne komentariše ovaj događaj.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić je trenutno na godišnjem odmoru, za snimak kaže da je montiran i da će se po povratku obratiti nadležnim organima i tužiti sve koji učestvuju u blaćenju koje je, kako je napisao u SMS-u, očigledno organizovano u momentu kada je na putu i kada ne može da reaguje.

– Kreirani su i lažni profili sa mojim imenom i slikama na društvenim mrežama, a u pitanju je sednica od pre mesec dana i pokušaj slikanja rezultata glasanja, napisao je u odgovoru Tošić.

Predsednik OO SNS Bečej Radojević, koji je na toj sednici sedeo pored Tošića, izjavio je da je zlurado i verovatno u pežorativnom smislu napomenuto da se radi o sekretarici, a u pitanju je sekretarka skupštine opštine, predlog koji je SNS podržala i neko sa kim su sarađivali proteklih četiri godine i imali dobru komunikaciju.

-Prvenstveno želimo da se izvinimo sekretarki Skupštine opštine Bečej Oršolji Momčilović koja se, ni kriva, ni dužna našla u centru politikanstva i obmana. U najblaže rečeno neprijatnoj situaciji. Želimo da se izvinimo iz razloga što je ona pre svega profesionalac, odgovorna i porodična osoba i stavljanje u ovaj kontekst je neprimeren od strane onih koji to rade. Ni u jednom trenutku nije postojala namera da se kompromituje bilo koja saradnica, a posebno ne sekretarka, osim namere da se fotografiše prebrojavanje glasova u kojem je učestvovala sekretarka zajedno sa predsednikom Skupštine opštine i zamenicom predsednika Skupštine opštine, kazao je Radojević.

On ističe da je posebno iznenađen smelošću u montaži videa, kao i kasnijem puštanju u etar, kao i da je iskorišćen momenat kada je predsednik Tošić odsutan i time sprečen da adekvatno reaguje, što je, kako napominje, očigledno u cilju destabilizacije novoizabrane vlasti u Bečeju.

-Naglašavamo da se ograđujemo od bilo kakvih insinuacija da je na delu seksistički nastup kao i da ćemo tužiti sve one koji imaju ikakve veze sa montažom videa, kao i one koji su ga delili i samim tim učestvovali u kleveti. Takođe, navodimo da ćemo pokrenuti postupak pred nadležnom institucijom za visokotehnološki kriminal, s obzirom na to da je kreiran lažni Fejsbuk profil sa imenom predsednika opštine sa kojeg kruže neprimereni komentari, ističe.

Predsednik SO Bečej Nenad Tomašević koji je vodio sednicu, navodi da je Momčilović ovim dovedena u neugodnu i neprijatnu situaciju, kao i da je ovako kreirana politička hajka na novoformiranu vlast.

-Mi smo se bavili prebrojavanjem glasova. Ono što sam video jeste da su u toku pauze i prebrojavanja glasova i drugi odbornici i novinari fotografisali. Koliko ja znam Tošića, mislim da on sebi ne bi dozvolio da uradi tako nešto o čemu ljudi pišu na društvenim mrežama. Čuo sam se s njim po tom pitanju, naravno, i rekao mi da je u pauzi fotografisao prebrojavanje glasova i ja mu zaista verujem, rekao je Nenad Tomašević.

On dodaje da su prema komentarima na društvenim mrežama u ovaj događaj upletene i političke partije.

-Da ih sad ne imenujem, ali oni otežavaju situaciju ženi koja je već u teškoj situaciji. Ako su već nešto i komentarisali, nisu se udostojili da kažu da se to možda desilo, već su odmah presudili, zaključuje on.

Prema rečima zamenice predsednika Skupštine opštine Bečej Eržebet Kinka svako je tad u sali mogao da fotografiše tokom pauze, koja je bila predviđena za brojanje glasova.

– To da neko neke trenutke sa sednice skupštine koristi i tumači za svoje svrhe i na svoj način, dodajući svoje komentare i uvrede, treba da bude odgovoran. Mediji treba da prate rad skupštine, da objektivno informišu građane o radu skupštine, a novinari svoje utiske i komentare treba da objavjuju pod svojim imenom i prezimenom, kazala je Eržebet Kinka. Ona dodaje da nije retkost da funkcioneri, kao i drugi koji prisustvuju sednicama, dolaze sa laptovima i mobilnim telefon i da ga koriste u svrhe rada skupštine.

DJB: Seksističko ponašanje prvog čoveka opštine

Pokret „Dosta je bilo– Saša Radulović“ iz Bečeja objavio je saopštenje na Fejsbuku povodom ovog događaja, u kom najoštrije osuđuje seksističko ponašanje prvog čoveka opštine Bečej Dragana Tošića.

– Želimo društvo u kome ne postoji polna diskriminacija, a i diskriminacija uopšte. S obzirom na to da je dotični na video klipu bio u društvu svojih političkih kolega, Svetlane Vuletić, Vuka Radojevića, zahtevamo od njih, da zajedno sa predsednikom opštine Draganom Tošićem javno izvini sekretarki skupštine. Takođe zahtevamo po ugledu na bivšeg ministra Gašića, da predsednik opštine podnese ostavku kao moralni čin. Svesni smo da je kampanja uveliko prošla, ali vredi napomenuti da se forum žena SNS uopšte nije oglasio povodom ovog incidenta. Ukoliko ovaj slučaj prođe nezapaženo, postavlja se pitanje kako će se ponašati „jača” polovina u vlasti prema nežnijem polu, navodi se u saopštenju.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име