Na 31. sednici Skupštine opštine Bečej konstatovane su i ostavke zamenice predsednika opštine Bečej Tamare Ivanišević, uz objašnjenje da će ona ostati na ovoj dužnosti do izbora novog zamenika predsednika opštine, kao i zaštitnika građana opštine Bečej Čabe Delija, koji od 31. decembra odlazi u penziju, potom i člana Saveta za društvene delatnosti Gorana Vasovića. Predsednik skupštine opštine je rekao da se po članu 115. stav 3. Poslovnika Skupštine opštine Bečej o podnetoj ostavci izabranih lica ne otvara rasprava niti odlučuje, već skupština opštine rešenjem konstatuje prestanak funkcije ili zaduženja podnosioca ostavke.

 

Saglasno tome da se može konstatovati da je Tamari Ivanišević prestala funkcija zamenika predsednika opštine Bečej, s tim da shodno članu 50. stav 4. Zakona o lokalnoj samoupravi Tamara Ivanišević ostaje na dužnosti i vrši tekuće poslove, do izbora novog zamenika predsednika opštine.

Slobodan Zlokolica, predsednik Odborničke grupe Demokratske stranke u lokalnom parlamentu je u vezi sa izborom zamenika predsednika opštine naveo da „sa momentom razrešenja predsednik opštine stavlja predlog drugog imena koje će obavljati posao zamenika predsednika opštine“, a uz usvojeno rešenje na ovoj sednici stoji da će „imenovana, dakle koja je razrešena, ostati na dužnosti zamenika predsednika opštine i vršiti tekuće poslove do izbora zamenika predsednika opštine“, što će, kako je rekao, u praksi prouzrokovati probleme. Što se izmena odluke o opštinskom ombudsmanu tiče, od sada ne postoji prepreka u smislu da za građanskog branioca ne može biti birano lice koje je u periodu od 12 meseci pre izbora bilo predsednik ili potpredsednik Skupštine opštine, predsednik ili zamenik predsednika opštine, član Opštinskog veća, sekretar Skupštine opštine ili načelnik Opštinske uprave. Kako su predlagači rekli, izmene ovog akta pravljene su u skladu sa praksama iz drugih opština i gradova. Prema svemu sudeći, aktuelni predsednik bečejskog parlamenta Peter Knezi može biti imenovan za lokalnog ombudsmana, budući da su najavljene izmene u vladajućoj koaliciji. Knezi je u ranijom izjavi za portal MojBečej ovim povodom rekao da je ponuda predsednika opštine sa ovim u vezi korektna.

 

Još jedan set oborničkih pitanja demokrata

Odbornik Slobodan Zlokolica je postavio i zatražio odgovore na sledeća odbornička pitanja:

„Da li je istina da je u subotu, 20. decembra održana javna rasprava o budžetu opštine Bečej za 2015. godinu, s obzirom da ima informaciju da je na sajtu opštine Bečej osvanuo podatak 19. decembra da je za naredni dan, subotu 20. decembar zakazana, verovatno i održana javna rasprava? Niko nije bio obavešten o tome, ni novinari, ali ni odbornici skupštine opštine putem skupštinske službe. Objavljenog budžeta opštine na sajtu zapravo nije ni bilo, jer kada se skinuo dokument mogli su se videti samo mustre i uputstva za pripreme budžeta Stalne konferencije gradova i opština, dakle prazne tabele, a tek u subotu, 20. decembra je okačena rashodna strana budžeta, pa ga zanima da li je javna rasprava održana, zašto se spominje prvo javna rasprava o nacrtu, pa o budžetu, pa o prednacrtu? Šta je istina da se delio ili trebalo da se desi u subotu i kada će biti održana prava javna rasprava o budžetu opštine, kada će odbornici, novinari i zainteresovana stručna javnost, koja želi da učestvuje u javnoj raspravi, dobiti predlog budžeta?“

„U vezi sa izborom zamenika predsednika opštine – po poslovniku skupštine propisuje da se momentom razrešenja predsednik opštine stavlja predlog drugog imena koje će da obavlja tu funkciju, zašto to nije učinjeno na ovoj sednici?“

„U vezi sa statusom Jodne banje – zašto se zatvara, dokle će biti zatvorena, i uopšte šta je sporno sa Jodnom banjom? Da li može da dobije obaveštenje o statusu Jodne banje, kako bi se izbegle špekulacije?“

Peter Knezi, predsednik skupštine je rekao da o javnoj raspravi o budžetu opštine za 2015. godinu nije bila obaveštena skupštinska služba, jer bi u suprotnom poslala SMS poruke ili imejl odbornicima. U vezi drugog odborničkog pitanja predsednik skupštine opštine je rekao da je Zakon o lokalnoj samoupravi propisao samo u slučaju razrešenja zamenika predsednika opštine obavezu predsednika opštine da predložio drugo lice na tu funkciju, a da se u ovoj situaciji ne radi o razrešenju već o konstatovanju ostavke, što je kvalitativno druga situacija i zakonom nije propisan rok u kom predsednik opštine treba da predloži novo lice na tu funkciju, tako da predsednik opštine nije bio dužan da predloži za današnju sednicu novog zamenika predsednika opštine, a da li će na narednoj sednici to učiniti, zavisi od njegove volje.

Predsednik opštine Vuk Radojević zahvalio se sa skupštinske govornice Tamari Ivanišević na višegodišnjoj saradnji i poželeo joj uspeha u novom profesionalnom angažovanju. U vezi javne rasprave o budžetu opštine za narednu godinu je rekao da iako po zakonu javna rasprava nije obavezna, da je pohvalno što ova lokalna samouprava ipak sprovodi.

 

Foto: Arhiva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име