U Gimnaziji Bečej danas je zvanično pušten u rad renovirani kabinet za hemiju u koji je uloženo oko 4,4 miliona dinara. Osim radova, u šta spada uređenje poda, krečenje, veći deo novca uložen je u nabavku opreme u kabinetu. Na ovaj način učenici i profesori imaju vrhunske uslove za sprovođenje nastave i bavljenje naukom.

Renoviranje kabineta finansirali su fabrika Sojaprotein, odnosno kompanija ADM i opština Bečej.

-Ovaj kabinet je izuzetno važan za našu školu jer je prvi takav urađen posle 40 godina. Nažalost, za tih 40 godina malo toga je rađeno jer je bilo kakvo novo ulaganje zahtevalo da se najpre uradi kompletno renoviranje za čega nisu bila potrebna mala sredstva. Takav veliki projekat nije mogao lako da prođe ni kroz konkurse iz pokrajine ili ministarstva na državnom nivou, a kamoli kod privatnih firmi. Ova donacija je najveća u poslednjih 20 godina i značajna je utoliko više što poboljšava kvalitet nastave, pre svega što se tiče predmeta hemija. Nastava koju će učenici ovde imati je prepoznata i kroz nove planove i programe za gimnazije gde su eksperimentalne vežbe istaknute kao veoma važan deo plana i programa. To je, naravno, sve prilagođeno tome da učenici što bolje usvoje ne samo znanja već i veštine koje se tiču tog predmeta, rekao je direktor Gimnazije Bečej Miodrag Basarić.

Ukupna vrednost ovog ulaganja je 4.398.470 dinara, a Sojaprotein je uložila 35.000 dolara, odnosno  3.774.358 dinara.

-Od toga su sami radovi na rekonstrukciji učionice iznosili 1.524.000 dinara, a merna i laboratorijska oprema, koja se najmanje, vidi je iznosila 1.993.334 dinara i sprovedena je javna nabavka, naveo je direktor škole.

Predsednik opštine Vuk Radojević je iskoristio priliku nakon svečanog presecanja vrpce na ulazu u kabinet da se zahvali Sojaproteinu što ulaže u lokalno obrazovanje, ali i da pozove ostale kompanije da pokažu na sličan način svoju društvenu odgovornost.

-Najpre želim da izrazim zahvalnost kompaniji ADM Sojaprotein koja je prepoznala širi značaj ove investicije i na taj način pokazala društvenu odgovornost i upravo sa ovog mesta možemo da uputimo poziv i svim ostalim privrednim subjektima sa teritorije opštine Bečej da je ovo zapravo najbolji način kako mogu da se  oduže svojoj lokalnoj zajednici  u kojoj imaju svoja preduzeća. Ovo je pravi način saradnje između lokalne samouprave i privatnog sektora, rekao je Radojević.

Nikola Vučković, predstavnik ADM-a, takođe se obratio novinarima i rekao da je kompanija u kojoj radi poznata po svojim društveno odgovornim projektima.

-Naša firma ADM Sojaprotein, odnosno ADM Cares je deo kompanija koja prepoznaje društveno odgovorne projekte a jedan od tih društveno odgovornih projekata je i ovaj, rekonstrukcija i opremanje hemijskog kabineta u Gimnaziji Bečej koji smo danas otvorili. Zaista je velika privilegija raditi u kompaniji koja oseća i poštuje zajednicu gde njihovi zaposleni žive i rade a jedna od njih od 2021. godine je i Bečej. Ovo nam je prvi projekat koji smo uradili u Bečeju i verujem da će generacije koje dolaze imati pun benefit od svega ovoga, pre svega da će biti u mogućnosti da aktivno učestvuju u nastavi, da će u ovom kabinetu uraditi i videti neke eksperimente i da će im to pomoći da odluče i da donesu pravu odluku da nastave dalje u smeru svog razvoja da li baš prema hemiji, biologiji ili prema nekoj drugoj prirodnoj nauci i da će tako na taj način njihov život biti sadržajniji i otvoreniji, rekao je Vučković.

Naredna investicija je sanacija fasade koja je stara više od 50 godina. Za te namene, odnosno uređenje zidova koji su na objektu u delu Zelene ulice, predviđeno je oko 6, 7 miliona dinara. Deo novca obezbeđen je iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, a deo iz budžeta opštine Bečej.

-Nakon ove investicije sad nam sledi rekonstrukcija dela fasade zgrade iz Zelene ulice, deo sredstava je obezbeđen od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i dok je drugi deo od opštine Bečej. Moram reći da se veoma radujemo tome zato što ništa nije rađeno na fasadi više od 50 godina i narušena je i bezbednost učenika i prolaznika jer je fasada krenula da se urušava i pada na trotoar. Ukupna sredstva za uređenje fasade su 6,7 miliona dinara po predmeru i preračunu radova, ali tu još treba da se sprovede postupak javne nabavke. Danas je projekat potpisan u Pokrajini, rekao je Basarić.

Osim iz estetskih razloga ona mora biti uređena i zbog bezbednosti kako učenika i zaposlenih, tako i prolaznika.

-Kada govorimo o fasadi Gimnazije drago mi je što smo u vrlo kratkom roku uspeli da pronađemo zajednički interes. Opština je za te namene sredstva izdvojila iz budžetske rezerve jer smo procenili da je u pitanju prioritet. Drago mi je što je taj projekat odobrio i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. U ovih mesec dana koliko sam predsednik opštine Bečej uspeli smo da dogovorimo nekoliko zaista velikih ulaganja u obrazovanje u opštini Bečej i time da pokažemo koliko su nam važne obrazovne ustanove, rekao je Radojević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име