Udruženje pčelara „Tisa“ i ove godine realizuje Školu pčelarenja za početnike. Sada se traži mesto više.

Svakog petka uveče u maloj sali opštine Bečej učesnici ove jedinstvene edukativne aktivnosti moći će da savladaju osnove, ali i da od iskusnih pčelara čuju sve što im je na početku potrebno.

– Zbog velikog interesovanja od prošle godine, kada je prva škola realizovana, odlučili smo da i ove zime krenemo sa predavanjima. Škola pčelarenja za početnike trajaće do proleća, ovo je uvodno predavanje, više kao okrugli sto na kom smo otvorili niz tema interesantnih za one koji su prvi put susreću sa pčelarstvom, rekao nam je Mile Mučalov iz Udruženja pčelara „Tisa“. Sudeći prema interesovanju, mala sala zgrade opštine biće tesna, jer se na prvom skupu tražilo mesto više. Nije ni čudo da je pčelarstvo popularno među Bečejcima, jer je najveća potiska opština ima idealne uslove za tu delatnost. Ni članstva u ovdašnjem udruženju ne manjka, a do naredne godine očekuju da broj zaokruže na stotinu.

Naredno predavanje zakazano je za petak 18. decembar od 18 sati, a tada će se, kako je Mučalov najavio, početi sa konkretnijim sesijama. Jedini uslov za pohađanje škole pčelarenja jeste da se polaznici učlane u udruženje, čija je članarina 1.000 dinara na godišnjem nivou. Imajući u vidu da je pčelarstvo u Bečeju organizovano 124 godine, a da je i daleko ranije bilo u popularno u potiskom regionu, onda je jasno da početnici, pogotovo mladi ljudi, imaju šta da nauče od onih koji nastavljaju toliko dugu tradiciju. Nije na odmet istaći i to da je od pre dve godine uvedena subvencija od 500 dinara po košnici, što je značajan podsticaj za razvoj pčelarstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име