U svečanoj sali Narodne biblioteke u Bečeju u ponedeljak 22. decembra otvorena je izložba „Mali život u velikom ratu“ posvećena obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Ovu interesantnu postavku organizovali su Gradski muzej i Narodna biblioteka uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

 

Izložba, čiji je autor Nemanja Karapandžić, kustos istoričar u muzeju, svojevrsni je čas istorije, jer se posetioci na jednom mestu mogu upoznati i sa istorijom Bečeja pre jednog veka, ali i sa vojničkom odećom, oružjem i oruđem, novcem koji je u to vreme bio u opticaju, raznim predmetima iz svakodnevnog života, novinama, razglednicama.

Ukupno je prezentovano 120 eksponata iz riznica Odeljenja za istorijsku građu Bečeja pri Istorijskom arhivu Senta, te etnološke, istorijske, numizmatičke i zbirke fotografija Gradskog muzeja Bečej. Od ideje do realizacije proteklo je godinu dana, a Bečejci će u naredne dve nedelje moći da vide i više se upoznaju sa životom svojih predaka. Pojašnjavajući naziv, autor izložbe i pratećeg kataloga kustos istoričar Gradskog muzeja Bečeja Nemanja Karapandžić podsetio je na razmere prvog sukoba svetskih razmera i malu bečejsku sredinu koja je pretrpela velike žrtve.

– Čak 774 lica tadašnjeg Starobečejskog sreza izgubilo je život u ratnim operacijama ili bolestima i infekcijama koje su tada harale. Ogromne su bile i materijalne nedaće. Uz to, za potrebe ratne mašinerije na frontu, Bečejci su morali da isporučuju ogromne količine hrane, pa su ovdašnji žitelji živeli u nemaštini, rekao je Karapandžić.

On je pozvao Bečejce da posete postavku jer doda sada ovako nešto, kako je kazao, nije bilo ponuđeno publici, a uz to je i godišnjica obeležavanja Prvog svetskog rata.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име