Radičević | Arhiva
Radičević | Arhiva

Sa ženama i muškarcima u Drljanu, odnosno u Mesnoj zajednici Mileševo, kao i u Radičeviću, o Lokalnom akcionom planu za unapređenje rodne ravnopravnosti i poboljšanje položaja žena u opštini Bečej, razgovaraće se u sredu 11. jula.

Prvo će u prostorijama mesne zajednice u Drljanu predsednica radne grupe koja je izradila pomenuti dokument Jelena Brankov Čerevicki, sa predstavnicama Stalne konferencije gradova i opština koja je pomogla proces izrade, od 13 sati, održati svojevrsnu preliminarnu javnu raspravu. To je ujedno i prvo mesto u opštini Bečej koje će direktno saznati o planovima lokalne samouprave o tome kako da kroz pet odabranih oblasti, poboljša položaj, odnosno kvalitet života svih žitelja, kako žena, tako i muškaraca.

Potom će se, sa istim ciljem, tog dana održati skup u Radičeviću, takođe u mesnoj zajednici, od 19 sati.

-Ovde se ne radi o politici za žene, ovo nije stvar feminizma, ovaj dokument je dokument za sve, kaže Nataša Okilj, iz Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) koja je podržala proces izrade LAP za rodnu ravnopravnost u opštini Bečej. Okilj će sa Biljanom Maletin, koja je tokom pripreme dokumenta, prethodno već razgovarala sa seoskim ženama u opštini Bečej, učestvovati na javnim raspravama.

-Poboljšanje infrastrukture se pojavilo kao pitanje poboljašanja bezbednosti u opštini Bečej. Biciklističke staze, trotoari, javna rasveta se vide kao specičnosti i problemi grada i to treba povećati i poboljšati, ističe Maletin.

Planirano je da se Lokalni akcioni plan zunapređenje rodne ravnopravnosti i poboljšanje položaja žena u opštini Bečej usvoji na jesen, a pre toga je neophodno da se sa njim upozna što veći broj žitelja cele opštine, naročito žene sa sela koje su učestvovale u njegovoj izradi i čiji je nezavidan položaj potrebno unaprediti.

Nakon Mileševa i Radičevića, mesne zajednice koje će u avgustu biti posećene su Bačko Petrovo Selo i Bačko Gradište. Potom će u Bečeju biti održana konačna javna rasprava, nakon čega će dokument ući u skupštinsku proceduru.

Inače, komentari na nacrt akcionog plana mogu da se daju do 10. septembra, pisanim putem. Više informacija o tome i o dokumentu mogu se dobiti OVDE.

Akcioni plan za unapređenje rodne ravnopravnosti i poboljšanje položaja žena u opštini Bečej je lokalni strateški dokument koji predstavlja skup mera i aktivnosti za naredne četiri godine. Njima je određeno pet oblasti, među kojima su i mere za poboljšanje položaja seoskih žena u opštini Bečej, ali i bezbednost građana i građanki opštine Bečej, sa rodnog aspekta i u najpre u smislu infrastrukture -javna rasveta, biciklističke staze, trotoari, potom poboljšanje kvaliteta usluga na teritoriji opštine Bečej, kako bi u većoj meri odgovarale potrebama građana i građanki, te povećanje šansi devojčica i žena da se bave sportom i unapređenje kapaciteta lokalne samouprave da uvodi rodnu perspektivu u svoje politike i programe.

Predlog ovog dokumenta postignut je zajedničkim radom članova radne grupe u brojnim konsultacijama sa organima lokalne samouprave, institucijama i organizacijama civilnog društva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име