Novi Zakon o fiskalizaciji donet krajem prošle godine prati osam uredbi i pravilnika, kao i tehničko uputstvo.

Naši sagovornici očekuju da će nova fiskalizacija naterati preduzetnike da evidentiraju sav promet jer će se lako, na primer, videti na serveru da u nekoj pekari šest sati nije prodat nijedan hleb.

Nova kasa će neprekidno biti povezana na internet i svaki izdati račun će u realnom vremenu biti prosleđen na server Poreske uprave.

Primena novog propisa počeće 1. novembra, a prilagođavanje novim pravilima koja podrazumevaju, između ostalog, novu opremu, do kraja aprila naredne godine.

Novi sistem fiskalizacije podrazumeva potpuno izbacivanje iz upotrebe klasične fiskalne kase i uvođenje novih softverskih i elektronskih rešenja.

Iz Privredne komore Srbije smatraju da su novine značajne za državu i Poresku upravu, jer omogućuju efikasniju poresku kontrolu, a privrednicima se smanjuju administracija i troškovi.

Procene su da u Bečeju ima oko 600 fiskalnih uređaja, a naši sagovornici iz firme Trend koja se više od 17 godina bavi prodajom i održavanjem fiskalnih kasa, kao i podrškom korisnika, smatraju da preduzetnici nisu dovoljno informisali o novom sistemu fiskalizacije.

Osnovne razlike su da se svaki račun fiskalizuje pre izdavanja, a to podrazumeva stalnu internet vezu na prodajnom mestu putem kablovske ili mobilne mreže. Novom fiskalizacijom se obuhvataju novi načini plaćanja kod naplate roba ili usluga, i to sedam, u odnosu na ranije tri.

U buduće više neće biti pratećih evidencija, fiskalizacije odnosno defiskalizacije, kontrolne trake i redovnih godišnjih pregleda. Pored toga, novim je propisom proširen opseg firmi koje su obavezne da koriste fiskalne uređaje.

Zakonodavac na ovaj način očekuje smanjivanje sive ekonomije, a time i nelojalne konkurencije.

Sa druge strane, iz Unije poslodavaca Srbije kažu da je utisak da se novinama povećava administracija i da se povećavaju obaveze preduzetnika. Za Uniju su glavni pokretači sive ekonomije visoki troškovi poslovanja i ogroman broj fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i poreska kontrola koja nije dosledna, već selektivna i retka.

Novi sistem donosi i drugačiji  fiskalni isečak.

Od obaveze fiskalizacije su i dalje izuzeti taksisti, advokati i lekari.

Uredbom Vlade Republike Srbije predviđeno je da će obveznicima biti uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom prodajnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto. Prijavljivanje za subvencije, na portalu Poreske uprave ePorezi, biće moguće do 31. januara 2022. godine.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

1 KOMENTAR

  1. 24.10.2021.mi je uplaceno za fiskalizaciju ali mi je racun bio blokiran racun uzeta su mi srestva za fiksalizaciju a ja sam bio u kovid bolnici jedva sam se izvukao kad sam video ovo bolje da sam umro
    Pa vas molim kome da se obratim posto mi ne ostaje nego da zatvorim radnju Unapred zahvalan

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име