Kako i koliko često nam neko odnosi smeće, kojim danima možemo kod specijaliste na pregled, kako će deca da se školuju i provode svoje slobodno vreme ili kada se prskaju komarci ili kosi trava samo su neki od primera javnih politika koje definišu pravila po kojima živimo.

O važnosti uključivanja građana u kreiranje javnih politika, posebno na lokalnom nivou, razgovarali smo sa politikologom Bobanom Stojanovićem.

Naš sagovornik ističe važnost civilnog društva koje treba da bude spona između građana i institucija, te tako i uključi širu javnost u procese koji se tiču svih.

Jedna od svakako najvažnijih lokalnih politika, po rečima našeg sagovornika, jeste omladinska politika koja jasno definiše rešavanje problema mladih u zajednici.

Politika je svuda oko nas, ta javna politika koja definiše nekakva pravila po kojima živimo. S druge strane, nudi nam i neke servise i programe koji treba da unaprede naše živote. Jedna od tih politika, možda najvažnija je omladinska politika, koju treba da sprovodi država i jedinice lokalne samouprave, kako bi mladima u svojoj zajednici obezbedili kvalitetnije aspekte života, rekao je sagovornik i dodao da oni za koje se prave dokumenta treba da budu uključeni u kreiranje istih, a to su pre svega mladi i udruženja mladih i za mlade.

Opština Bečej je u istraživnju KOMS-a iz 2021. godine bila među 6 jedinica lokalne samouprave koje su tada imale sve mehanizme omladinske politike, ali dve godine kasnije to nije slučaj. Lokalni akcioni plan istekao je pre dve godine, a trenutno se čeka početak izrade nove lokalne strategije.

Opširnije u TV prilogu.

Politikolog Boban Stojanović posetio je prostorije Bečejskog udruženja mladih povodom treninga koji je održao u okviru projekta Mladi i mediji za demokratski razvoj” Beogradske otvorene škole koji finansira Švedska.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име