Stipendisti opštine Bečej | Arhiva
Stipendisti opštine Bečej | Arhiva

Pred odbornicima Skupštine opštine Bečej na 15. sednici će se naći i nova odluka o stipendiranju studenata sa teritorije opštine Bečej.

Odlukom se uređuju uslovi, kriterijumi i način dodele stipendija studentima visokoškolskih upanova čiji je osnivač Republika Srbija ili autonomna pokrajina koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Bečej. Davalac stipendije je opština, a novac za stipendiranje studenata obezbeđuju se iz budžeta opštine Bečej. Cilj stipendiranja je pružanje materijalne pomoći studentima koji su postigli dobar uspeh tokom studiranja.

Opštinsko veće opštine Bečej zavisno od utvrđenih i raspoloživih sredstava u budžetu opštine Bečej za svaku školsku godinu određuje visinu stipendije i broj studenata koji se stipendiraju, navodi se u predloženom dokumentu.

Odluku o stipendiranju studenata sa prebivalištem na teritoriji opštine Bečej je bilo potrebno doneti zbog usklađivanja postojeće Odluke sa Zakonom o učeničkom i studentskom standardu i sa Zakonom o opštem upravnom postupku. Pristupilo se izradi novog dokuementa, a ne izmeni postojećeg, jer se donošenjem nove postiže bolje usklađivanje pravnih normi sa navedenim Zakonima.

Novom Odlukom svi studenti, navodi se u obrazloženju, kandidati za stipendije, jednako se boduju bez obzira na zanimanja koja studiraju i rangiraju se prema ostvarenim bodovima, jer su iz odluke isključena deficitarna zanimanja koja su po staroj Odluci imala prednost prilikom ostvarivanja prava. Takođe, propisuje se postupak podnošenja prigovora na predlog rang liste čime se uvodi sistem kontrole rada komisije i sprečavaju eventualne greške prilikom rangiranja i utvrđivanja konačne rang liste.

Podsetimo da je u prethodnoj akademskoj godini iz budžeta opštine Bečej ukupno 88 studenata dobijalo po 8.000 dinara mesečno tokom 10 meseci.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име