Sadnja drveća u Drljanu na nekadašnjoj deponiji, arhiva, jesen 2022
Sadnja drveća u Drljanu na nekadašnjoj deponiji, arhiva, jesen 2022

U okviru projekta „Šuma zove na dijalog” tokom decembra u Drljanu je organizovan okrugli sto „Značaj šumskih zaštitnih pojaseva za područje Vojvodine“ namenjen pre svega poljoprivrednicima u opštini Bečej.

Nakon prezentacije o količini organske materije u poljoprivrednom zemljištu, sa posebnim osvrtom na oranice i prezentacije o poljozaštitnim pojasevima, kao jedne od agroekoloških mera za umanjenje procesa erozije, prisutni su diskutovali na razne teme, a kao neke od zaključaka organizator je objavio na svojoj Fejsbuk stranici. U pitanju je sledeće:

  1. Lokalna uprava (LU) shvata potrebu i značaj podizanja poljozaštitnih pojaseva i daje podršku ovoj aktivnosti, ali ne vidi: ko će biti upravljač pojaseva, način kako da se spreči nelegalna seča stabala, predlaže rigoroznu kaznenu politiku za prestupe iz ove oblasti. LU vidi rešenje problema sistemskim pristupom države (viših organa, jer LU nema nadležnosti i sredstva za napred navedeno),
  2. Poljoprivrednici, pčelari i lokalni aktivisti se slažu da je aktivnost podizanja pojaseva neophodna, jer se ostvaruje opštekorisna dobit za sve. Takođe, i oni vide rešenje problema kroz sistemski i stručni pristup. Nisu svi (manji deo jeste) informisani o invazivnim vrstama i štetama koje mogu nastati prilikom njihovog korišćenja,
  3. Neki su voljni da na delu svoje parcele podignu neku vrstu zaštitnog pojasa (voćkarice, medonosne vrste, hrast…),
  4. Data je primedba na pojaseve u kojima dominira sibirski brest (Ulmus pumila), jer ga je teško ukloniti kasnije, krto je drvo, kome se lome grane pri jačim vetrovima i sl.

Na skupu su prezentacije imali Jordana Ninkov iz Institut za ratarstvo i povrtarstvo i inženjer šumarstva Marko Đapić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Organizator se zahvalio Mesnoj zajednici Mileševo i sekretarki Daliborki Popov koja je podržala ideju da se ovaj okrugli sto za poljopriverdnike održi baš u srcu Bačke.

Projekat „Šuma zove na dijalog 2“ realizuje se u okviru Eko – sistem: Podrška reformama u zaštiti životne sredine, koji sprovode Mladi istrazivaci Srbije, uz podršku Švedske. Projekat realizuju 4 članice mreže „Pošumimo Vojvodinu“ – nosilac projekta, Pokret gorana Novog Sada i udruženja Ekološki centar Vrbas Zeleni Vrbas, Ruralni centar Sova i Udruženje Dečija ekološka akademija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име