U Galeriji Krug Gradskog pozorišta Bečej otvorena je večeras (27. april) izložba slika „Vitalovi suncokreti”. Postavka u Bečeju okuplja 26 slika iz vredne kolekcije čiji su autori umetnici koji su inspiraciju našli u suncokretima, a to su pored Mome Kapora, između ostalih: Nikole Graovca, Milice Dinić, Simona Đermanovića, Ranka Đurkovića, Branka Omčikusa. Izložbu je pripremio slikar Svetislav Šljukić.

O postavci je na otvaranju govorila istoričarka umetnosti Gabriela Sel koja je rekla, između ostalog da je zbog velikog broja eminentnih autora, likovna lirika šarolika.

-To je slikarski krem likovnog stvaralaštva Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Na slikama su prisutni, počevši od realističnog prikaza motiva, suncokreta, preko dekorativnih, asocijatvni predmeti i predela, navela je Sel.

Kompanija Vital iz Vrbasa godinama podržava likovne stvaraoce, otkupljujući ostvarenja koja zadovoljavaju visoke likovne kriterijume. Izložba Vitalovi suncokreti posvećena je jubileju kompanije iz Vrbasa, 160 godina od osnivanja. Izložbu u Bečeju otvorio je generalni direktor kompanije Vital  Marko Abramović.

Ako se veliki ljudi prepoznaju i cene prema onome što su iza sebe ostavili civilizaciji, društvu i sredini kojoj pripadaju, onda se i veličina kompanija meri prema onome koliko su pomagale i davale svojoj sredini i okruženju. Siguran sam da je po ovom kriterijumu za ovih 160 godina koje su za nama „Vital”  jedna od najvećih kompanija na ovim prostorima. Dokaz za moju tvrdnju su i umetnička dela u kojima ćete večeras imati priliku da uživate, kazao je Abramović i proglasio izložbu otvorenom.

Celokupna zbirka broji više od stotinu umetničkih dela i građena je desetak godina. Bečejska publika će biti u prilici da izložbu pogleda do 13. maja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име