Suvenirnica koju je Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova poklonio opštini Bečej, iz centra, odnedavno je premeštena na Zeleni korzo. Više od godina dana je stacionirana u Bečeju, ali ova etno kućica sve to vreme gotovo da nije služila svrsi, promociji udruženja koja se bave starim zanatima i rukotvorinama.

Turistička organizacija opštine Bečej otkazala je krajem godine ugovor o korišćenju suvenirnice, pa je staranje o drvenoj kućici pripalo opštini Bečej. Smeštena na prolazu između štamparije „Proleter“ i Tehničke škole, potom ispred zgrade opštinske uprave, sada se nalazi na šetalištu prema Tisi, u neposrednoj blizini hotela „Bela lađa“.

– Direkcija za izgradnju Bečej je, nakon što je Turistička organizacija otkazala ugovor o lokaciji, dala predlog gde bi suvenirnica mogla da stoji. U skladu sa svim elementima istraživanja tržišta, te i sa podacima iz Javnog Vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“, kada su posete turbinskom postrojenju u pitanju, kao i o broju noćenja u „Beloj lađi“, ali i fluktaciji i turista i stanovništva, odlučeno je da ona bude premeštena na Zeleni korzo, navela je za gradski portal Moj Bečej direktorka Turističke organizacije Bečej Gordana Džigurski. Kako je Džigurski još dodala, i urbanisti su ocenili da će se zbog sličnosti, kada su oblik hotela i kućice u pitanju, jedna pored druge dobro uklopiti.

Suvenirnica će na tom prostoru ostati, bar, narednih pet godina, kako je određeno ugovorom.

Uslova za promet proizvoda domaće radinosti i starih zanata tamo sada ima, budući da je obezbeđen priključak za struju.

– Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa hotelom, u suvenirnici sada ima struje, pa će žene moći da izlažu i u hladnijem periodu. Pored toga, žene iz udruženja su uložile sredstva kako bi se povećala bezbednost suvenirnice. Setimo se da je, iako je bila u centru grada, za vreme Cvetne pijace, dva puta obijena, istakla je direktorka TO.

Sada će prozore kućice obezbeđivati rešetke i vrata.

Troškove premeštanja, postavke i renoviranja snosila je opština. Na novoj lokacija ovaj će objekat imati i radno vreme.

– Dali smo predlog da se radi od 9 do 22, od utorka do subote, da se nedeljom radi od 12 do 22 sata, a da ponedeljak bude slobodan, jer je tada najmanje ekskurzija. Uukoliko se za taj dan ipak najavi poseta, odnosno ekskurzija, onda će i suvenirnica biti otvorena, rekla je Džigurski.

Žene iz bečejskih udruženja za danas (22. jun) organizuju druženje na Zelenom korzou, a centar aktivnosti biće oko suvenirnice. Skup počinje u 18 sati, a gosti se očekuju iz cele Vojvodine i Srbije.

Svečano otvaranje vojvođanske suvenirnice, još jedno, ali ovog puta na drugoj lokaciji, biće organizovano naredne sedmice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име