Građani opštine Bečej sa velikim nestrpljenjem čekaju tretman komaraca koji je najavljen za petak. Već danima, najpre na društvenim mrežama, apeluju na nadležne da obave tretman suzbijanja komaraca, budući da je prethodno najavljeni prošle nedelje odložen zbog padavina.

I aktivisti Bečejskog udruženja mladih su danas, u šaljivom performansu, nadležnima  pokušali da skrenu pažnju na ovaj problem.

Radni tim opštine Bečej koji koordinira tretmane suzbijanja komaraca i krpelja na čijem je čelu lekarka Biljana Jovanović pokušaće sutra da sprovede drugi tretman adultnih formi komaraca, koji, zbog nepovoljnih meteoroloških uslova nije bilo moguće ranije sprovesti.

Tretman koji će angažovana firma Eko dez koristiti je biorazgradiv i nije štetan za druge insekte, ističe lekarka Jovanović. Danas je, u pokrajinskoj organizaciji, sproveden osmi tretman suzbijanja larvi komaraca, a od toga je opština Bečej sprovela jedan vanredni, budući da je njen posao da organizuje suzbijanje adultnih formi ovog insekta.

Koordinatorka Radnog tima na realizaciji tretmana komaraca i tretmana krpelja preporučuje i preventivne mere zaštite – izbegavanje boravka van zatvorenog prostora rano ujutro i uveče, jer su tada komarci najaktivniji. Pored toga, ona dodaje, građani bi trebalo da održavaju svoje zelene površine i da izbegavaju da borave blizu vodenih tokova.

Naša sagovornica dodaje – sutrašnji tretman može pomoći u rešavanju problema sa najezdom komaraca, ali će ovakvih tretmana ovog leta biti potrebno još. Ona dodaje da alergija na komarce kod dece nije ništa neuobičajeno, ali da do sada nije bilo prijava ekstremnih slučajeva.

Inače, problem sa komarcima postoji u drugim opštinama širom zemlje, kao i u regionu. Nadležni u opštini Bečej kažu – čine sve što je u njihovoj nadležnosti da reše problem.

Opasni komarci iz dvorišta

Građani opštine Bečej takođe treba da doprinesu akciji suzbijanja komaraca i sprečava širenja bolesti, poruka je nadležnih. Kako je lekarka Jovanović rekla, upravo su potencijalno opasni oni koji se nalaze u dvorištima.

-Kako bi se povećala uspešnost tretmana, ali i u cilju suzbijanja komaraca u vašoj neposrednoj okolini, apelujemo na to da u svojim dvorištima ispraznite sve rezervoare stajaće vode. Takođe vam savetujemo da, u toku predstojeće sezone, najmanje jednom nedeljno praznite vodu iz saksija za cveće, buradi, kanti, limenki i slično, kao i da redovno kosite travu kako bi sprečili razvoj larvi komaraca. Lokalna samouprava će i dalje preduzimati sve potrebne mere i, shodno situaciji na terenu, sprovoditi tretmane komaraca, ali je potrebno učešće cele zajednice kako bi smo suzbili populaciju komaraca i sprečili obolevanje od groznice Zapadnog Nila, ali i drugih bolesti koje komarci mogu preneti, navodi se u saopštenju Radnog tima na realizaciji tretmana komaraca i tretmana krpelja.

 

Pogledajte TV prilog

 

Projekat „Iz ugla građana“ sufinansira opština Bečej

2 KOMENTARA

  1. Ajde zbog meteo uslova da neplaćamo porez i sva potraživanja državi.Pa kad se steknu meteo uslovi onda polako do sledećih meteo uslova.Šta bre ova zamišlja da je ?! Niko neradi svoj posao nego poturaju ove „obrazovane“ da tupe o komarcima.Sve vas treba najuriti iz grada sveeeee!!!!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име