Opština Novi Bečej je prošle godine nepravilno potrošila najmanje 139 miliona dinara. Od tog iznosa, na plaćanje dobara, radova i usluga bez sprovođenja postupka javne nabavke potrošeno je 23.704.000 dinara, na dotacije udruženjima građana, verskim zajednicama, sportskim organizacijama 16.033.000 dinara i bez validne (verodostojne) dokumentacije 16.303.000 dinara, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije.

Izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja opštine novi bečej za 2015. godinu objavljen je sredinom decembra ove godine. Opština Novi Bečej ima 90 dana da od dana uručenja izveštaja ispravi nepravilnosti i uspostavi određene procedure.
predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović, izabran ove godine, nije želeo da komentariše navode iz izveštaja Državne revizorske institucije.
Pored opštine Novi Bečej, državna revizorska institucija kontrolisala je ove godine među okolnim opštinama finasiranje i poslovanje opštine Ade i Srbobrana. Opština Bečej nije bila u kalendaru državnih revizora, a predsednik opštine Dragan Tošić kaže da on i njegovi saradni uče na greškama drugih opština, nakon što ih iskontroliše DRI.

Najveće nepravilnosti u kontroli lokalnih samouprava državni revizori su uočili kod preuzimanja obaveza lokalnih samouprava iznad odobrenih aproprijacija ili takozvano „probijanje budžeta“. Tu su i druge nepravilnosti u oblasti javnih nabavki, dodele sredstava nevladinim organizacijama, udruženjima, sportskim klubovima bez konkursa, bez pravila, bez ugovora, jasnih i definisanih kriterijuma, kaže naš sagovornik vrhovni državni revizor u Sektoru za reviziju budžeta lokalnih samouprava.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Otvoreno o korupciji: Za više transparentnosti i odgovornosti u potiskim javnim finansijama“, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име