Na 61. Međunarodni festival scenskog stvaralaštva dece i mladih „Majske igre” pristiglo je tačno 50 prijava iz Srbije, BiH, Hrvatske, što je rekordan broj do sada. 

Selektorka Milena Bogavac, poznata dramaturškinja, spisateljica i rediteljka iz Beograda, izabrala je sedam predstava u dečijoj i šest u omladinskoj katerogoriji. Svečano otvaranje će biti uoči prve dečije predstave, tj. u ponedeljak, 14. maja od 16 sati u Velikoj sali Gradskog pozorišta.

Svečano zatvaranje će biti u petak, 18. maja, od 16 sati, kada će se u čast nagrađenih odigrati predstava „Papirni“ iz Smederevske Palanke.

Smotra dramskog stvaralaštva predškolskog uzrasta – organizaror PU „Labud Pejović“, održaće se u ponedeljak, 21. maja, 8.30-13 časova.

U okviru 61. Majskih igara biće i nekoliko glumačkih radionica za decu, a sve festivalske aktivnosti će pratiti novinarska i PR redakcija, uz pomoć mladih volontera.

Žiri 61. Majskih igara čine:

Miroslav Momčilović, reditelj i scenarista (filmovi „Sedam i po“, „Smrt čoveka na Balkanu“, „Kad porastem biću kengur“, „Smrdljiva bajka“…),

Hana Selimović, glumica Narodnog pozorišta u Beogradu,

Arpad Mesaroš, glumac Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), poreklom iz Bečeja.

Podršku festivalu ove godine pružili su Opština Bečej i Ministarstvo kulture i informisanja.

Međunarodni festival scenskog stvaralaštva dece i mladih „Majske igre” osnovan je dаleke 1958. godine. Reč je o nаjstаrijoj smotri drаmskog stvаrаlаštvа mladih u regionu.

Glаvni cilj ovog festivala je sistemаtskа i kontinuirаnа, više od polа vekа stara, аfirmаcijа dečijeg i omladinskog scenskog stvаrаlаštvа, kao i promovisаnje sаdržаjа svetske dečije i omladinske pozorišne scene, аrtistički interkulturаlni dijаlog i unаpređenje umetničkog stvаrаlаštvа mlаdih uopšte.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име