Učesnici i organizatori 56. Međunarodnog festivala scenskog stvaralaštva za decu i mlade – „Majske igre“ potrudiće se da vrate stari sjaj ovoj manifestaciji, kaže direktor Gradskog pozorišta Bečej Zdravko Petrović.

Kako navodi Petrović, prvi korak ka tome je bio i sam izbor ovogodišnjeg selektora manifestacije Gordane Đurđević Dimić, selektorke i prvakinje Srpskog Narodnog Pozorišta iz Novog Sada. 
„Majske igre“ trajaće od ponedeljka 27. do petka 31. maja, a svečano otvaranje je zakazano za utorak 28. maj u 17 sati. U tradicionalnom svečanom otvaranju učestvovaće kao i svake godine deca iz vrtića kao i iz svih škola, a pored najmlađih biće i animatora i zabavljača. Ovogodišnji program za vreme trajanja „Majskih igra“ će biti raznovrstan i bogat, praćen celodnevnim aktivnostima. Pored pozorišnih predstava, posetioci će imati priliku da pogledaju i da se uključe u propratne manifestacije i radionica koja će se održavati i u okviru Gradskog pozorišta, ali i na drugim mestima. 
Prema rečima direktora bečejskog pozorišta, u ovogodišnju organizaciju „Majskih igara“ uključila se Turistička organizacija opštine Bečej, koja će, kako je kazao, svim gostima koji dolaze iz drugih mesta predstaviti opštinu Bečej u najboljem svetlu. 
Selektorka ovogodišnje manifestacije Đurđević Dimić, birala predstave, kako je navela, pre svega prema estetici, pored toga je, kako je kazala, cenila hrabrost, kreativnost i spremnost mladih ljudi da se upuste u ispitivanje žanra i postupaka načina rada u pozorištu.

U najuži izbor za selekciju ovogodišnjeg festivala, u kategoriji scenskog stvaralaštva za decu predloženo je šest predstava: „Smajli“, plesne škole „Viva dens“ iz Novog Sada, „Kirija“ OŠ „Sremski front“ iz Šida, „Pustolov je lako biti“ dečjeg centra „Čisto srce“ iz Sremske Mitrovice, „Nevidljivo Ogledalo“ Baletske škole, odseka savremene igre iz Novog Sada, „Naš drug Joca“ Prvog srpskog dečjeg kabarea „Šarena radionica“ iz Jagodine i predstava „Princ bez miraza“ OŠ „Dragomir Marković“ iz Kruševca.
U selekciji scenskog stvaralaštva za mlade za takmičarski program predloženo je pet predstava i to: „Kočoperitis izvesne dame u pubertetu“ u izvođenju Muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, „U srcu ptice“ Kamerna scena „Miroslav Antić“ iz Sente, „Haljina za ringišpil“ produkcije „Ogledalo“ Centra za inicijative u kulturi Novi Sad, „Pobesneli princ“ dramski studio „Doma omladine“ iz Kragujevca i „Bal prosjaka“ dramske grupe „Ćoše“ iz Obrenovca.
Osim pomenutih 11 predstava, igraće se i dve predstave na mađarskom jeziku, jedna će biti iz Kule, a druga iz Subotice, a pored toga biće i učestvovaće i predstava iz Bosne i Hercegovine, iz Brčkog.
Takmičarske predstave ocenjivaće žiri u sastavu: Mihaela Stamenković, glumica iz Beograda, Aleksandar S. Janković i Judit Ferenc iz Novosadskog pozorišta.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име