Nagrađeni i organizatori u atrativnom kulinarskom takmičenju | Foto: Vlastimir Jankov
Nagrađeni i organizatori u atrativnom kulinarskom takmičenju | Foto: Vlastimir Jankov

Za razliku od lanjske, jubilarne desete, ovogodišnju manifestaciju „Dani lovačkog udruženja Bečej“ pratilo je izuzetno vreme. To se, iako je imala nešto manje aktivnosti, odrazilo na masovnost.

Lovačku feštu ispratio je zavidan broj sugrađana, ali i gostiju iz okoline. Valjalo je doći, ako ni zbog čega drugog, ono zbog druženja u predivnom ambijentu oko Lovačkog doma u Donjem parku kraj Tise i degustacije lovačkog gulaša od jelena. Nema se, baš, svakog dana mogućnost da se jede ovaj specijalitet.

-U tri bograča smo skuvali ukusan specijalitet od oko 80 kilograma otkošćenog mesa jednog jelena. Svaki bograč je bio nešto pikatnijeg ukusa, pa se moglo birati. Majstor je  ove godine bio član našeg Udruženja i vrstan kulinar Zoran Vladić sa dvojicom pomoćnika. Ukupno je bilo oko 250 porcija, koje su građani kupovali po ceni od 350 dinara za porciju. Na drugoj strani, brojni sugrađani su degustirali gulaše koje su tokom subotnjeg popodneva pripremili takmičari u okviru atraktivnog „Zlatnog kotlića“, saznali smo od predsednika Lovačkog udruženja Bečej Tamaša Lastoviča.

Vatra se potpalila ispod 24 kotlića u kojima se krčkalo po tri kilograma mesa bez kostiju od jelena i ako se ima u vidu da je svaka ekipa imala najmanje desetak degustatora, a poneka i duplo više, onda je jasno koliko je Bečejaca u subotu na meniu imalo meso od jelena.

Veliki prelazni pehar i manji u trajno vlasništvo osvojio je Saša Tašin, drugi je bio njegov prvi komšija kada su kotlići u pitanju Petar Tuvegdžić, inače lanjski pobednik, a treće mesto pripalo je Norbertu Juhasu. To je odluka petočlanog žiria u kom su bila tri gastronoma, predsednik Evelina Pinter Feješ, te članovi Ivana Matić iz Novog Sada i Miroslav Lazić, zatim dr Ivan Žikić i Aleksandar Stojanović iz Čuruga.

I dok su trojica kulinara dobili pehare, diplome su dobila još trojica kulinara, zatim najveselija ekipa „Srećko Šojić za predsednika“, najelegantnija ekipa „Balkanski slavuji“, JP „Komunalac“ za dugogodišnju uspešnu saradnju i član Udruženja Ivan Kicošev za vredan rad tokom brojnih lovačkih akcija.

Prvog dana manifestacije u prepodnevnim satima održane su dve tradicionalne aktivnosti. Prvo su u improvizovani ring ušli odgajivači pasa. Prvo mesto u kategoriji pasa s rodovnikom osvojio je pas Dora vlasništvo Rikarda Dvorskog, a u kategoriji bez rodovnika epitet pobednika pripao je psu Fifi vlasnice Aleksandre Sekulić.

-Održali smo i tradicionalni kviz znaja za osnovace o poznavanju životinja. Pobedila je petočlana ekipa škole „Šamu Mihalj“, druga je bila „Sever Đurkić“, treća „Zdravko Gložanski“, a četvrta „Petefi Šandor“. Zahvalni smo školama što se uključuju u naš dečiji program, a oni mlađi su crtali životinje na asfaltu, rekla nam je sekretarka udruženja Julijana Šileš Nađ.

Najzad, drugog dana manifestacije, na crtu su izašli pucači iz Bečeja i okoline. Ukupno 25 lovaca takmičilo se u ekipnoj i pojednačnoj konkurenciji na bečejskom strelištu kraj Radarske stanice, a najuspešnijima su pripali pehari.

S peharom u ruci pobednik ovogodišnjeg, a s diplomom lanjskog takmičenja kulinara | Foto: Vlastimir Jankov
S peharom u ruci pobednik ovogodišnjeg, a s diplomom lanjskog takmičenja kulinara | Foto: Vlastimir Jankov

„Tajfun“ sa 28 pogodaka je pobednik u ekipnoj konkurenciji, druga je bila ekipa „Temerin“ sa 24, a treće mesto osvojila je ekipa „Šezdesete“ sa 18 pogodaka. U pojedinačnoj konkurenciji epitetom pobednika okitio se Bečejac Miša Silaški sa 13, od mogućih 15, pogodaka, drugo i treće mesto osvojili su sestra i brat iz Temerina, Renata Pacik sa 12 i Robert Pacik sa 10 pogodaka.

-Diplomama smo nagradili najelegantnijeg pucača Duška Dumića, najupornijeg Božidara Bukurova i najlošijeg pucača dana, jer nije imao nijedan pogodak, Srbobranca Aleksandra Piroškog i njemu smo ekstra nagradu dali kutiju metaka da vežba, kako bi naredne godine bio uspešniji, saznali smo od organizatora ovog dela takmičenja Miše Silaškog.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име