Svečanost je 6. decembra
Svečanost je 6. decembra

Nema važnije kulturne i obrazovne ustanove u Vojvodini koju Dunđerski nisu pomagali, a pogotovo Lazar Dunđerski, jedan od najuticajnijih i najbogatijih Srba u Austrougarskoj carevini.

Među njima je svakako i Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu kojem je upravo Lazar Dunđerski u jednom teškom istorijskom trenutku (1895. godine) „priskočio“ u pomoć izgradivši pozorišno zdanje, u dvorištu svog hotela „Carica Jelisaveta“ (današnji hotel „Vojvodina“) u Novom Sadu, koje je, nažalost, izgorelo u požaru 1928. godine.

U znak zahvalnosti svom dobrotvoru, Srpsko narodno pozorište organizuje Svečanu akademiju posvećenu stogodišnjici smrti Lazara Dunđerskog, koja će se održati u sredu 6. decembra, od 19 sati na velikoj sceni ove pozorišne ustanove.

Održavanje Akademije podržala je pokrajinska Vlada na čelu sa Igorom Mirovićem, koji je i redsednik Organizacionog odbora, a u radu tog tela učestvuju gradonačelnici Novog Sada, Zrenjanina, Kikinde, kao i predsednici opština Bečej, Novi Bečej, Srbobran, Bačka Palanka, Bački Petrovac, te predstavnici RTV Vojvodine, lista „Dnevnik“ i drugih privrednih subjekata i kulturnih ustanova.

Budući da su Dunđerski ostavili traga ne samo u Novom Sadu, nego i u drugim gradovima i opštinama Vojvodine, organizovan je dolazak na Svečanu akademiju i građana iz tih opština, među kojima je i Bečej. Zainteresovani građani Bečeja mogu kontaktirati Turističku organizaciju opštine Bečej i prijaviti se za odlazak u Novi Sad, a prevoz i ulazak na akademiju su besplatni.

Inicijator i scenarista Svečane akademije je Bečejac Zoran Subotički, koji je pre dve godine započeo rad na projektu „Čudesni svet Dunđerskih“.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име