Sa jednog od nastupa Crkvenog hora „Sveti velikomučenik Georgije“ na Đurđevdanskoj smotri u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov
Sa jednog od nastupa Crkvenog hora „Sveti velikomučenik Georgije“ na Đurđevdanskoj smotri u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Srpska pravoslavna crkvena opština i crkveni hor „Sveti velikomučenik Georgije“ organizuju u subotu, 29. aprila, svečani koncert povodom dve decenije od obnavljanja rada crkvenog hora.

Biće to, u stvari, tradicionalna smotra horova u jedinom bečejskom pravoslavnom hramu, kojom ova manifestacija stiče punoletstvo, jer se održava po 18. put. Pored slavljenika, u nadpevavanju od 19 sati učestvovaće prijateljski horovi „Car Konstantin i carica Jelena“ iz Sombora, „Sveti Roman Melod“ iz Subotice i „Schola Cantorum“ iz Bečeja.

Poneti snažnim uticajem osnivanja horova po Vojvodini, pravoslavci tadašnjeg Starog Bečeja formirali su 1869. godine prvi crkveni hor sa 35 članova, od kojih 19 muških i 16 ženskih glasova, kojim je rukovodio medicinar Sava Krstić. Međutim, aktivnost „prvenca“ nije dugo trajala, ali ostaje zapisano da je horsko pevanje u Bečeju pustilo korene pre 148 godina. Posle kratkog prekida, horsko pevanje je obnavljano, pa opet prekidano. Rečju, Bečejci nisu bili raspevani u kontinuitetu. Najduža pauza je potrajala posle Drugog svetskog rata. Na radost onih koji cene duhovnu horsku muziku, Crkveni hor „Sveti velikomučenik Georgije“ je u maju 1997. godine obnovio rad. Pored učešća u nedeljnim i prazničnim bogosluženjima, s velikim zadovoljstvom nastupaju na raznim manifestacijama interpretirajući muziku srpskih i ruskih kompozitora. Tri godine po obnavljanju rada, 2000. godine održana je prva Đurđevdanska smotra horova, koja ove godine, kako smo već pomenuli, stiče punoletstvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име