Akteri atraktivnog programa Svetosavske akademije | Foto: Vlastimir Jankov
Akteri atraktivnog programa Svetosavske akademije | Foto: Vlastimir Jankov

Aktuelna školska godina protiče u znaku obeležavanja vrednog jubileja, sedam decenije uspešnog rada, Ekonomsko – trgovinske škole u Bečeju. Centralna manifestacija odigrala se minulih dana. Slavljenik je uspeo da spoji Dan duhovnosti i aktuelni jubilej.

Prvo je u galeriji „Krug“ otvorena atraktivna izložba „Od olovke do tastature“, a onda je u Gradskom pozorištu održana Svetosavska akademija u kojoj su učenici i nastavnici bili akteri  programa imena „Put nauke i kulture – i naš je put“.

-Ove godine smo bili pravi domaćini Svetosavske akademije. Umesto da u programu učešće uzmu sve bečejske srednje škole, zbog slavlja smo bili privilegovani i sami pripremili tradicionalno obeležavanja Dana duhovnosti, koji je bio centralna manifestacija našeg jubileja. Zahvalni smo lokalnoj samoupravi na darovima koje nam je, posle pozdravne besede, uručila zamenica predsednika opštine Dalila Dujaković, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na podršci u organizaciji tradicionalne manifestacije, rekla nam je direktorka Ekonomsko-trgovinsle škole Gordana Kovačev.

Sve je počelo dva dana pre školske slave Sveti Sava. U galeriji „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta otvorena je pomenuta izložba. Galerijski prostor je bio tesan da primi sve zainteresovane, ali trud autora Nataše Nikolovski i Dušana Opinćala nije bio uzaludan. Izložba je otvorena do 6. februara i svi zainteresovani mogu da vide pravi školski „vremeplov“. Jer, prezentovano je oko 150 fotografija od prve generacije upisane 1948. godine, kad se škola zvala Državna trgovačka akademija i sedelo u skamijama i učionice grejale „bubnjarama“, do današnjih dana, gde se u savremeno opremljenim kabinetima obrazuje više od 600 učenika za sedam obrazovnih profila. Izložbu prati i kratki dokumentarni film o životu i radu škole.

Povodom vrednog jubileja raspisani su likovni i literarni konkursi za sve uzraste bečejskih školaraca. Na prvom se prijavilo više od 100 radova, a na drugom 60. Profesorka srpskog jezika Marija Hajdić i likovne kulture Bojan Stričević saopštili su odluke stručnog žirija i uručili nagrade najuspešnijima po uzrasnim kategorijama.

Hor slavljenika sa profesorkom Oliverom Divljak | Foto: Vlastimir Jankov
Hor slavljenika sa profesorkom Oliverom Divljak | Foto: Vlastimir Jankov

U konkurenciji najmlađih literaraca nagrađeni su radovi učenika trećeg razreda OŠ „Zdravko Gložanski“ Mihajla Božića i Nine Petrović na srpskom i Judit Lapiš  iz OŠ „Sever Đurkić“ na mađarskom jeziku. U srednjem uzrastu nagrade su pripale učenicama sedmog razreda Aleksandri Milošević („Sever Đurkić“) i Milani Ševo („Zdravko Gložanski“). Među srednjoškolcima nagrađeni su Jovan Ivković i Jovanka Stojanović iz škole slavljenika, odnosno Ivana Saveljev, Blanka Kolompar i Erika Tuto iz Tehničke škole.

Isidora Gospođinački je nagrađena u kategoriji najmlađih likovnjaka, a specijalne nagrade dobili su grupni radovi učenika učiteljice Ivane Kikić i Gabriele Težar Potrebić iz OŠ „Sever Đurkić“. „Zdravkovac“ Lea Gagić nagrađena je u kategoriji srednjeg uzrasta, a u konkurenciji srednjoškolaca nagrade su pripale gimanzijalkama, Eriki Vadnai, odnosno Nini Božoki, Loreti Živković i Lili Berček Jović za grupni rad.

Nagrađeni i ostali likovni radovi bili su izloženi u foajeu na spratu Gradskog pozorišta i videli su ih posetioci Svetosavske akademije u kojoj je učešće uzelo tridesetak učenika i desetak nastavnika.

Koordinatorka zahtevnog izazova u kojem je predstavljena srpska kultura od Svetog Save do današnjih dana bila je Ivana Petrović, koja je atraktivan program pripremila zajedno sa koleginicama Sofijom Antonić i Natalijom Subotički Glišin, uz saradničku podršku dr Žarke Svirčev.

Kako to obično biva na slavljima, nastavnici i učenici obrazovnog profila kuvar i poslastičar pripremili su koktel kojeg se ne bi postideli i renomirani hoteli.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име