– Treba da se zna da su predstojeći izbori važni za sve građane Srbije, tako i za mađarsku zajednicu. Naš cilj je da pobedimo, da vodimo opštinu, da predsednik opštine bude iz naših redova i da budemo više prisutni u vlasti nego pre četiri godine. Koalicija Savez vojvođanskih Mađara (SVM), Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) i Stranka mađarskog jedinstva (SMJ) zastupaće interese svih građane opštine Bečej, pogotovo onih mađarske nacionalnosti, rečeno je danas (8. april) na konferenciji za novinare.

Neophodno je aktivno učešće na domaćim i međunarodnim konkursima, dok velike investicije u privredi možemo očekivati samo od Mađarske i Evropske unije, rekao je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Viktor Molnar.

– Mi uglavnom dobre i velike investicije možemo samo otuda da očekujemo. Naša koalicija misli da ćemo morati i dalje na tome da radimo. Kako smo delom oživeli kontakte sa našim gradovima pobratimima, a te kontakte treba razvijati, pored kulture, obrazovanja “prevesti” u investicione ili zajedničeke investicione predloge, naveo je Viktor Molnar.

Program koalicije tri mađarske partije jeste odgovor na potrebe i probleme, kako pripadnika mađarske nacionalne zajednice, tako i Srba. Igor Kiš iz DSVM okarakterisao je program koalicije rečima: prošlost, sadašnjost i budućnost.

– Prošlost, pod tim mislima na našu kulturu i vrednosti, koje nećemo pustiti u propadanje. Mislimo da ulaganje u kulturu nije bacanje para nego da je to ulaganje u budućnost. Ulaganje u kulturu i obrazovanje je isto važno kao i ulaganje u privredu, jer kasnije ti mladi u koje mi ulažemo ostaju kod nas i stvaraju nam nova radna mesta, stvaraju privredu, stvaraju život u Bečeju, naveo je Igor Kiš.

Predstojeći izbori na sva tri nivoa bitni su za sve građane Srbije, ali naročito za mađarsku zajednicu, rekao je Zoltan Smieško iz Stranke mađarskog jedistva. Bitni su zbog političkih, privrednih i demografskih okolnosti, a naročito zbog migracija koje značajno opterećuju i opštinu Bečej.

Oni koju su pasivni na izborima takođe imaju političku ulogu, navodi Smieško.

– Time što ne učestvuju na izborima prepuštaju da neko drugi donosi odluke o njihovoj sudbini, kazao je lider SMJ.

On je na konferenciji za novinare postavio pitanje onim biračima mađarske nacionalne zajednice koji su ranije svoj glas dali drugim strankama sa sedištem u Beogradu i Novom Sadu, da li se sećaju da su te opcije uradile nakon izbora bilo šta u pogledu manjinskih prava i manjinskih interesa.

Savez vojvođanskih Mađara, sa pauzom od oko tri godine, deo je vladajuće koalicije u opštini Bečej, dok je Demokratska stranka vojvođanskih Mađara od 2012. godine učestvovala u aktuelnoj vlasti. Od novih izbora koalicija očekuje još veću podršku, odnosno više od devet odborničkih mandata koliko su ukupno (SVM i DSVM) osvojili.
Molnar je ocenio je da je ovdašnji SVM i kao opozicija dobro delovao u političkom životu opštine Bečej, dok je Kiš, ne želeći da detaljno govori, naveo da protekli mandate nije bio najuspešniji za mađarsku nacionalnu zajednicu u Bečeju.

Na izbornoj listi tri mađarske stranke, od 36 koliko je moguće bilo predložiti kandidata za odbornike u Skupštini opštine Bečej, 26 su na predlog SVM, šest iz redova DSVM i četiri iz SMJ.
Za kandidate za predstavnike građana u lokalnom parlamentu Smieško kaže da su među njima ima onih koji su već mnogo toga učinili za opštinu, dok ima i mladih koji tek treba da se dokažu, ali da o njihovoj stručnosti i savesnosti ne može niko prigovoriti.

2 KOMENTARA

  1. „zastupaće interese svih građane opštine Bečej, pogotovo onih mađarske nacionalnosti“ – sta to treba da znaci za multietnicki Becej ako, recimo, pomenuta koalicija dobije poverenje preko 50% gradjana? Da li ce interesi drugih biti zastupani malo manje? Da li je namera da se ovakvom nepravdom popravi neka starija nepravda? Svakakva gospoda danas prica o evropskim vrednostima i kulturi. Iskreno govoreci, stidim se svog sugradjanina koji je sebi dopustio ovu „evropsku“ izjavu

  2. To su izdajnici naroda svoga, placa ih Soros cilj je da se rasture ne samo madjarske zajednice nego i Vojvodina!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име