1898. december 19-én a Bács-Bodrog vármegyéhez tartozó Óbecse nagyközség könyvtár alapításáról hozott határozatot – az Óbecsei Népkönyvtárnak ez a nap lett a születésnapja.

A 117. évfordulót csütörtökön este ünnepelte az intézmény. A díszülésen Šormaz Izabella, az Óbecsei Népkönyvtár igazgatónője, Vuk Radojević polgármester, Szilágyi Edit, a községi képviselő-testület elnökhelyettese, Dragan Kojić, az újvidéki Városi Könyvtár igazgatója, Selimir Radulović, a Matica srpska igazgatója, valamint Goran Levi, az újvidéki zsidó hitközség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepi műsor keretében levetítették Az óbecsei zsidó közösség öröksége című amatőr dokumentumfilmet, amelyet a köztársasági művelődési és tájékoztatási minisztérium és a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság támogatásával, valamint a Szülőföld Klub tagjainak a közreműködésével forgattak le szerb és magyar diákok.

Az ünnepi műsorban fellépett Vitkayné Kovács Vera és dr. Vitkay Kucsera Ágota operaénekesek, valamint Nataša Katić Radosavljević szólóénekesnő. Az est jótékonysági bállal zárult, amelynek bevételéből a könyvtár magyar könyveket vásárol.

 

Forrás: Magyar szó

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име