Ilustracija | Bačko Petrovo Selo
Ilustracija | Bačko Petrovo Selo

Óbecse községben nagyjából 25 ezer munkaképes felnőtt él. Közülük közel hatezernek nincs állása. Ők elsősorban a munkaerő zömét foglalkoztató kis- és középvállalkozások fejlődésétől remélhetnek munkahelyet.

Az óbecsei Ratomir Crnojački gépjárművek műszaki karbantartásával és vizsgáztatásával foglalkozik. A városban és Péterrévén is működő cégében jelenleg 11 főt foglalkoztat. Kettős állampolgárként ő is szeretne pályázni a Prosperitati Alapítvány kiírásain. Ha sikerrel jár, öt új alkalmazottra lesz szüksége. „A cégben a gépjárművek műszaki vizsgálatához szükséges hengerek felújítását fejlesztenénk egész Szerbia területére, de Magyarországra, Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába is.”

Pénteken Óbecsén és Péterrévén is lakossági fórumon tájékozódhattak az emberek a gazdaságfejlesztési pályázatokról. Kovács Lívia szerszámok és elektromotorok szervizelésével foglalkozó kisvállalkozását szeretné fejleszteni.

„Ami miatt pályázni szeretnék, az a gépek felújítása vagy esetleg újabb gépek vásárlása – a javítási folyamatok felgyorsítása.”

A terület- és gazdaságfejlesztési programban nagy figyelmet szenteltek a kis- és középvállalkozások fejlesztésének. A program kidolgozásában Molnár Viktor mezőgazdasági szakértő is részt vett. „Természetes, hogy az egyik legnagyobb hangsúly a mezőgazdaságra van és lesz fektetve, de ugyanakkor a kis- és középvállalkozások támogatása, az eszközök felújítása, modernizációja, piaci versenyképességük megtartása és javítása elsődleges cél, ugyanis így fognak új munkahelyek teremtődni, illetve új vállalkozások indulni.”

A Prosperitati Alapítvány nyolcadik területi irodája pénteken nyílt meg Óbecsén. Eddig naponta nagyjából húszan érdeklődtek a pályázatok iránt. Csonka Róbert, az óbecsei területi iroda munkatársa, Prosperitati Alapítvány:„Alapból Óbecse is zömében mezőgazdasággal foglalkozó városka, ezért a mezőgazdasági pályázatok iránt a legnagyobb az érdeklődés, ugyanakkor a kis- és középvállalkozók is meg-megjelennek, részükről 20-30 százalékos érdeklődés van, és a legalacsonyabb érdeklődést a házvásárlás iránt tanúsították a pályázók.”

Az iroda munkatársai munkanapokon 9 és 15 óra között fogadják az Óbecse, Törökbecse és Szenttamás községekhez tartozó ügyfeleket.

Forrás: Pannon RTV

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име