Na početku ulice Maršala Tita ( sadašnje Braća Tan ), sa njene desne strane, idući ka centru, nalazi se kuća Morovih. U njoj su rođena znamenita braća Mor i Karolj Tan. Vlada Srbije je proglasila kuću Morovih spomenikom kulture. Interaktivni naučni park prvenstveno za decu školskog uzrasta, gde se održavaju časovi sa programima, predavanjima iz oblasti nauke i umetnosti (fizika, hemija, ostali prirodno-matematički predmeti), gde možete provesti nekoliko sati punih doživljaja.

 

Omogućeno je da se kroz 26 interesantnih interaktivnih eksponata i bezbrojnih ilustracija, bez formule i definicije upoznaju zakoni prirode ( Njutnova kolevka, Bermudova zagonetka, Leonardov most, lančani most od magneta, žiroskop, nevidljivo fizičko polje, piramida od kuglica, Tautohoron paradoks, Pitagorina teorija, piruet bez leda, pisanje u ogledalu, takmičenje kuglica, surfovanje kuglicama, boja klupa, tornjevi Hanoja i dr.) Demonsratori Vam sve vreme stoje na raspolaganju. Upoznajte rad Tan Mora, Tan Karolja i ostalih poznatih ličnosti iz našeg kraja, i dodjite u spomen kuću Than, koja očekuje svoje posetioce svakog radnog dana od ponedeljka do petka (10 – 19 časova). Biće to za Vas do sada neviđeno islustvo i doživljaj.

Tan Mor je rođen u Bečeju 1828. godine. U Pešti završava pravo. Uporedo sa izučavanjem pravnih nauka, počinje i da slika. Postavši svestan svog slikarskog talenta, odlučuje da ode u Beč u kome se u potpunosti posvećuje slikarstvu. Prepoznatljiv je po slikama istorijskih scena, religioznih slika i portreta. Najveći portret u Vojvodini je u Galeriji Matice srpske – „Portret Save Tekelije“.U Trstu umire 1899. godine .

Tan Karolj je rođen 1834. godine. Poput starijeg brata i on je završio osnovnu školu u Bečeju, dok studije hemije završava u Najdelbergu. Jedan hemijski sastav mineralnih voda nosi njegovo ime. Priznat i cenjen u naučnim krugovima, bio je počasni građanin Bečeja. Tokom života za svoje naučne radove iz hemije više puta je nagrađivan. Umro je 1908. godine u Pešti. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име