Jedan od dodatnih uslova kod kadrovskog kapaciteta predviđen u konkursnoj dokumentaciji za nabavku radova na nasipanju ulice Vladimira Nazora (dela od Gavrila Principa do Radničke) u Bačkom Petrovom Selu, gde je naručilac Direkcija za izgradnju Bečej, jeste taj da ponuđač pre objavljivanja, odnosno dostavljanja poziva za podnošenje ponuda, ima u radnom odnosu na neodređeno vreme ili ugovorom angažovano šest radnika. Takav uslov diskriminatorski je određen i predstavlja ograničenje konkurencije.

U ovom su slučaju potencijalni ponuđači stavljeni su u neravnopravan položaj, nemaju mogućnost da za potrebe izvršenja ugovora, odnosno obavljanja posla, angažuju dodatne radnike i tako povećaju kadrovski kapacitet. Kako bi obrazložila i najpre potkrepila ovu tvrdnju redakcija portala MojBečej.rs poziva se na Rešenje Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki 4-00-1070/2015 od 29. jula 2015. godine, gde je taj organ, u konkretnom slučaju, u celini poništio postupak javne nabavke i obavezalo naručioca, Grad Novi Sad da nadoknadi troškove postupka zaštite prava. Naime, ovako određen dodatni uslov u pogledu kadrovskog kapaciteta isključuje potencijalne ponuđače koji bi, zbog učestvovanja u postupku javne nabavke, drugim rečima, za potrebe konkursa za posao, angažovali dodatne radnike.

Najzad, naručilac je morao da odredi u ovom slučaju da se takav uslov ispuni do momenta podnošenja ponuda, a ne pre objavljivanja poziva za podnošenje ponuda. Inače, inače otvaranje ponuda za nabavku radova na nasipanju ulice Vladimira Nazora u Bačkom Petrovom Selu, gde je naručilac Direkcija za izgradnju Bečej, predviđeno u četvrtak 10.9.2015. godine u 12.30 časova. U pitanju je postupak male vrednosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име