Gabriela Sel je otvorila izložbu slika Tibora Šipoša | Foto: Vlastimir Jankov
Gabriela Sel je otvorila izložbu slika Tibora Šipoša | Foto: Vlastimir Jankov

Galerija „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta Bečej bila je tesna da primi sve zainteresovane za samostalnu izložbu slika bečejskog stvaraoca Tibora Šipoša. Kao i prethodnih druženja sa sugrađanima i svojim slikama.

-Ovo je izložna jubilarnog karaktera, jer se održava povodom pola veka od prve samostalne izložbe Tibora Šipoša 1969. godine u Zagrebu dok je bio student prava. Tadašnje radove karakteriše realistički prikaz forme, što se može videti na autoportretu iz te godine. Međutim, Tibor Šopoš vrlo brzo počinje da ekseprimetiše, potezi četkice postaju slobodniji, boje sjajnije, izraženije… Uostalom, i sami vidite na izložbi, koju je autor grupisao u više celina. U prvoj prostoriji su radovi nastali tokom njegovih putovanja i slikanja po svetu, a u drugoj su slike sa bečejskom tematikom, autoportreti, mrtva priroda… Moram da naglasim da je ovo samo delić onoga što je autor izložbe naslikao i sačuvao u svojini, naglasila je istoričarka umetnosti galerije „Krug“ Gabriela Sel.

Hor Schola Cantorum je oplemenio svečano otvaranje izložbe | Foto: Vlastimir Jankov
Hor Schola Cantorum je oplemenio svečano otvaranje izložbe | Foto: Vlastimir Jankov

Tibor Šipoš je, videlo se to po njegovom izrazu lica i raspoloženju, bio oduševljen odzivom sugrađana. Nije zaboravio udeo Gabriele Sel u njegovom likovnom životu poslednjih godina, pa je njoj prepustio ulogu da otvori izložbu toliku vrednu za njega. Nije zaboravio da se zahvalio horu Schola Cantorum sa dirigentom Otilijom Štefaniga, koji je oplemenio ceremonijal svečanog otvaranja izložbe i sa kojim je ove godine imao nekoliko zajedničkih nastupa u Bečeju i Zagrebu, gde je, takođe, obeležio pola veka od svoj izložbenog „prvenca“ u prostorijama Mađarskog kulturnog društva u Radićevoj ulici 42.

Deo autoportreta autora atraktivne izložbe | Foto: Vlastimir Jankov
Deo autoportreta autora atraktivne izložbe | Foto: Vlastimir Jankov

-Već je osma godina kako sam u penziji i moram da priznam da imam više slobodnog vrema za slikanje, što obilato koristim. Podsetiću da sam novi trg u centru grada, kao i prethodna dva, oslikao sa svih strana. Razmišljam šta mi je sledeće da radim. Velika mi je želja bila da ovu izložbu realizujem. Ostvarilo mi se. Imajući u vidu da imam oko 400 slika u svojoj kolekciji, mogao bih i češće da organizujem samostalne izložbe s raznim tematikama, ali bi to bilo previše. Pored slikarstva, ne napušta me inovatorski duh, a i pišem zabeleške sa mojih putovanja i izložbi po svetu, kako bi nekome olakšao posao u budućnosti, s neizbežnim osmehom priča nam Tibor Šipoš.

Obe prostorije su bile ispunjene znatiželjnicima | Foto: Vlastimir Jankov
Obe prostorije su bile ispunjene znatiželjnicima | Foto: Vlastimir Jankov

Podsećanja radi, Tibor Šipoš je obišao zemaljsku kuglu i slikao i izlagao, između ostalog, u Beogradu, Budimpešti, Buenos Airesu, Londonu, Los Anđelesu, Malti, Novom Sadu, Puli, San Francisku, Sidneju, Tunisu…

Ko nije prisustvovao svečanom otvaranju u sredu uveče ima priliku da vidi atraktivnu izložbu sa 41 slikom i devet predmeta iz inovatorske kolekcije, tako da se na izložbi nalazi, simbolično, 50 eksponata, do 16. oktobra.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име