U Turističkoj organizaciji opštine Novi Bečej odbili su danas (15. oktobar) da zaprime zahteve za pristup informacijama od javnog značaja portala MojBečej.rs.

Prema rečima glavnog i odgovornog urednika portala Aleksandra Đekića koji se sa zahtevom našao u Turističkoj organizaciji te banatske opštine, radnica je nakon uvida u dokumente telefonom pozvala direktora Nemanju Vaskovića koji je rekao da se zahtevi predaju u opštini.

– Na to sam joj rekao da Turistička organizacija treba te zahteve da zaprimi jer se oni na njih, kao pravno lice i odnose. Kada je konačno odbila da zaprimi predmete, odneo sam ih na pisarnicu u opštinu. Radnica na pisarnici u upravi je zaprimila pet zahteva upućenih opštinskoj upravi, a sa zahtevima namenjenim Turističkoj organizaciji je otišla kod šefice. Ubrzo se vratila rekavši da uprava to ne može da zaprimi i da zahteve odnesem u Turističku, objasnio je Aleksandar Đekić.

Kako Đekić dalje ističe, ovo je prvi put da je neko odbio da zaprimi Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

– Dešavalo se da nam na zahteve ne odgovore, pa smo putem žalbe Povereniku odgovore dobijali naknadno, ali da ne zaprime, to se sve do danas nije desilo. Zahteve smo upućivali u bukvalno sve opštine u Vojvodini, a danas u sva javna preduzeća i ustanove na teritoriji opštine Novi Bečej. Ovaj događaj nas neće sprečiti da dođemo do neophodnih informacija, jer nam to zakon omogućava, te smo ih uputili poštom, kako bismo imali dokaz da su zahtevi stigli na odredište.

Šta je portal MojBečej.rs zahtevao?

U pomenutim zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja portal MojBečej.rs, čiji je osnivač Bečejsko udruženje mladih, tražio je sledeće dokumente od Turističke organizacije:

  • Sve izveštaje, zapisnike Upravnog, odnosno Nadzornog odbora;
  • Visinu naknada za članove Odbora i sva plaćanja prema njima;
  • Sve ugovore, i anekse ugovora, zaključene sa advokatskim kancelarijama u mandatu direktora, kao i kopije izvoda koji dokazuju plaćanja;
  • Iznos sredstava potrošenih na reprezentaciju i poklone u mandatu direktora, sa kopijama faktura i izvoda koji dokazuju plaćanja;
  • Plan javnih nabavki za 2014. godinu ako postoji;
  • Akt o sistematizaciji radnih mesta;
  • Spisak ponuđača sa kojima su zaključeni ugovori o javnim nabavkama ako je TO sprovodila javne nabavke.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име