Minden oktatási intézményben biztosítani kellene a logopédiai szolgáltatást

A logopédia vagy beszédterápia rendkívül fontos szerepet tölt be a gyermekek beszédkészségének fejlesztésében. A logopédus elsősorban a hang, a beszéd és a nyelvi teljesítmények zavarával, hibáival foglalkozik, diszfunkció esetén írással, olvasással is.

A logopédusok általában különböző módszerekkel, játékokkal, gyakorlatokkal és speciális beszédterápiával segítik a kiejtés, a szókincs fejlesztést és az általános kommunikációs készségek javítását.

Attól függően, hogy milyen beszédhibáról, beszédbeli megakadásról van szó más-más életkorokban is felkereshetők a logopédusok.

A témával kapcsolatban több szakember véleményét is kikértük cikkünkhöz.

Az, hogy milyen életkorban kérünk szakértő segítséget a körképtől függ. Leggyakrabban ha a gyermek nem kezd el beszélni legkésőbb három éves koráig, habár a lelkiismeretes szülő már kétéves gyermekéhez kér tanácsot, segítséget. – mondta Rajsli Tokos Elvira logopédus.

-Amennyiben 2 – 2,5 éves korra nincs meg a gyermek minimum kétszáz szavas szókincse, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ha artikulációs zavarról (hangok hibás ejtése), akkor legkésőbb nagycsoportos óvodás korban. Azonban ha több hanghiba áll fenn, akkor a logopédus javasolhatja, hogy valamivel előbb elkezdődjön a terápia. –  mondta Lukács Sára logopédus.

-Ha a gyermeknek több hang  helyes ejtèse okoz gondot akkor három – nègy èves korában már járhat logopèdiai ellátásra, hiszen ilyenkor játèkos formában öröm dolgozni. Ha a gyermeknek csak az R hang okoz gondot akkor az ötödik szülinap után fel kell keresni a logopèdust. Hadarás vagy dadogás esetèn ha hat héttől tovább tart a kommunikáciôs nehèzsèg ajánlott a logopèdus felkeresèse. – magyarázta Rajsli Tokos Elvira.

-A logopédiai fejlesztés nem csak a hanghibák javításáról, vagy a beszédindítás megsegítéséről szól, ennél mélyebbre megyünk. Felmérjük a részképességeket is, például nagycsoportos óvodás korban egy komplex vizsgálattal szoktam felmérni a gyerekeket, amiben sok minden kiderülhet, például ismeri-e a relációs szavakat (hol van valami, honnan vettem el, hová teszem), hallja-e a szavakban a kérdezett hangot, milyen hang szerepel a szó elején és még sok minden más. Ezek a rész-területek nagyon fontosak az iskolába indulóknak. Amennyiben azt látom, hogy megerősítésre van szükség, akkor ez kiegészíti a terápiát és a szülővel való együttműködés során ennek a gyakorlására is kérem a családot. Azt szoktam mondani, hogy a beszédhiba javítását legkésőbb nagycsoportos óvodás korban kezelni kell. Ez egy nagyon érzékeny időszak, a gyerek játékosan, szinte észrevétlenül megtanulnak egy-egy hangot kiejteni. Amennyiben beszédhibával ülnek be az iskolapadba, ott megjelenhet a másodlagos következmény, ami az írásban, olvasásban is felütheti a fejét. – mondta Lukács Sára.

Arról is megkérdezük a szakembereket milyen a mai vajdasági gyerekek beszédkészsége, illetve, hogy van-e elég magyar logopédus Vajdaságban.

– A vajdasági gyermekek beszède változott, huszonhárom èvnek előtte a hangok helyes ejtèsèt gyakoroltunk, ma már a beszèd indîtásával foglalkozunk a legtöbbet. Ez nem csak vajdaságra jellemző hanem a mai rohanó élet következménye is. – mondta Rajsli Tokos Elvira.

– Nagyon sok jó példát látok a környezetemben. Sok szülő felkeres, hogy ebben az életkorban van, ennyi szót mond a gyermek, jól állnak-e, szükség van-e találkozásra. Ilyenkor felteszek néhány kérdést, elmondják hogy néz ki egy napjuk, miket szoktak csinálni, és megbeszéljük a következő megkeresés idejét. Ez jó érzéssel tölt el, mert azt látom, hogy érdekli őket a gyermekük beszédállapota. Sokszor olyat is látok, hogy bár hiába kérem az otthoni gyakorlást, ez nem valósul meg. Ez valamilyen szinten megnehezíti a munka előrehaladását, hiszen velem heti egy vagy két alkalommal találkoznak a gyerekek, az otthoni gyakorlás pedig napi 5-10 percet venne igénybe és igencsak befolyásolná a munka menetét. – mondta Lukács Sára.

-A gyermekek beszédfejlődését nagyon sok és egyszerű módon lehet támogatni. Néhányat emelnék csak itt ki: szemkontaktus, a gyermekhez ha tudunk hajoljunk le, legyen az arcunk egy vonalban, lássa a szánkat amikor beszélünk neki. Legyünk türelemmel a válaszadással, hiszen egy kisgyermeknek olykor 8-10 másodpercre is szüksége lehet, hogy válaszolni tudjon nekünk. A meseolvasás, az éneklés, a mozgás mind olyan fontos dolgok az ő életükben, amik nagy hatással vannak az ő előrehaladásukra, nem csak a beszéd terén. Szerintem az is fontos, hogy a szülők tudják, hogy nincsenek egyedül és szívesen válaszolunk a kérdéseikre. Itt vagyunk az internet világában, ahol rengeteg információ érhető el pillanatok alatt, ám ezekkel kritikusnak kell lennünk, és fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk. – magyarázta Sára, aki a szakmai tevékenységei között az óbecsei Ringató foglalkozások keretében már a legkisebbek zenei nevelésével is foglalkozik.

– A Ringató zenei nevelés elsődleges céljai közé tartozik a minőségi zenei nevelés, a szülő-gyermek kapcsolat mélyítése, erősítése, az együtt töltött idő. Mint logopédus, egyértelműen látom a Ringató módszer pozitív hatásait a gyermekek beszédfejlődésére, de a Ringató foglalkozáson sosem ezen van a hangsúly. Ha szabad így fogalmaznom, akkor itt a beszédfejlődésre nagy hatással lehetünk, így lehet az egyik ,,másodlagos következmény“ a sok közül. – mondta Sára.

Sára szerint nincs elég magyar logopédus Vajdaságban.

-Ezen érdemes lenne elgondolkodni, változtatni, mert szüksége lenne rá, akár minden óvodában és iskolában is, legalább egyre. – mondta Lukács Sára.

Rajsli Tokos Elvira szerint azonban nem a logopédusok száma, inkább a rendszerhiba az amin javítani kellene.

-Vajdaságban vannak logopèdusok, Újvidéken az Orvosi Egyetem keretén belül is képeznek évente harminc hallgatót. Belgrádban is ugyan ennyit. Szegeden is és Budapesten is, sőt Szabadkán is létezik átképzés valamilyen formában. Szakemberek vannak, a törvény adta lehetőséggel van gond. A defektológus vagy gyógypedagógus a szakszolgálatban a harmadik tag, tehát a pedagógus és a pszichológus után lehet alkalmazni ha a tanulók száma ezt megengedi. – mondta Rajsli Tokos Elvira.

A logopédusok mind gyógypedagógusok a tanulmányaik során a beszédhibák javításán kívül nagyon sok értékes tudást sajátítanak el a gyermek fejlődésének, viselkedésének és a különböző ok-okozati összefüggések miértjeiről is.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име