A szerb kormány 125 önkormányzat között 400 millió dinárt osztott ki nemrégiben szociális védelmi szolgáltatások fejlesztésére és újak bevezetésére.

Március végén Óbecse is egy körülbelül 4,7 millió dináros szerződést írt alá a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztériummal. A kormány honlapjának a tájékoztatása szerint ezeket a transzfereszközöket a többi között napközis ellátásra, befogadóállomásokra, házi segítő szolgálatra, gyermekek személyi kísérőire, tanácsadói-terápiás szolgáltatásokra kell felhasználniuk azoknak az önkormányzatoknak, amelyek fejlettség tekintetében nem érik el az országos átlagot.

Vuk Radojević, Óbecse polgármestere jelentős sikerként könyvelte el, hogy a község bekerült a kormány által támogatott önkormányzatok közé, szerinte ugyanis a szerb kormány azért utal majd pénzt Óbecsének, mert a község a korábbinál magasabb szintre tudta emelni a szociális védelmi szolgáltatásokat. A kormány által támogatott szolgáltatások költségeihez az önkormányzatnak is hozzá kell járulnia legalább 30 százalékkal.

A csaknem 4,7 millió dinárt a kormány az önkormányzatnak az év végéig, havonta fogja utalni. Svetlana Gagić, az óbecsei szociális központ igazgatónője elmondta: az önkormányzatnak köszönhetően eddig is működött a községben a házi segítség és házi ápolás, a népkonyha, a Gerontológiai Központ keretében működő befogadóállomás, valamint 16 gyermek jogosult személyi kísérőre. Az igazgatónő szerint ebből a pénzből nemcsak ezeket a meglévő szolgáltatásokat szeretnék fejleszteni, hanem lehetővé teszik a fejlődési rendellenességgel élő gyermekek számára tervezett napközis ellátást is. Az igazgatónő abban reménykedik, hogy ha sikerül ezt a tervet megvalósítani, ennek az új szolgáltatásnak a finanszírozását december után is megoldja majd az önkormányzat.

Forrás: Magyar szó

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име