Društvo sa ograničenom odgovornošću za distribuciju prirodnog gasa „Gas“ Bečej ponovo je u blokadi. Preduzeće je trenutno u blokadi od 4. septembra, a blokirani iznos je 31.427.624 dinara.

Za tri godine, tačnije od 2. juna 2015. godine do danas, koliko je evidentirano na sajtu Narodne banke Srbije, preduzeće je u prinudnoj naplati ukupno provelo čak 330 dana.

Dodajmo da je bečejski „Gas“ u prinudnoj naplati od jeseni do zime (tačnije od 18. oktobra 2016. do 7. februara ove godine) bio čak 112 dana.

Inače, većinski vlasnik Društva sa ograničenom odgovornošću za distribuciju prirodnog gasa „Gas“ Bečej, sa 51 odsto je Javno preduzeće „Srbijagas“ Novi Sad, dok preostali udeo u vlasništvu ima Javno preduzeće „Toplana“ Bečej. Iako je postojala namera da „Toplana“, zbog duga prema „Srbijagasu“, tom preduzeću proda svoj udeo u bečejskom „Gas-u“, to se nije dogodilo.

Daljinsko grejanje plaćaju i oni koji ga ne koriste

Dva bečejska preduzeća čije usluge grejanja žitelji opštine Bečej koriste, DOO „Gas“ i Javno preduzeće „Toplana“ Bečej, neretko su u prinudnoj naplati.

„Toplana“ je, prema evidenciji Narodne banke, u prinudnoj naplati poslednje tri godine bila ukupno 181 dan, a ove godine ukupno devet dana, i to početkom godine.

Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, sistem daljinskog grejanja u Srbiji opterećen je dugovima, skup je i neefikasan, a dugovanja često vraćaju opštine, gradovi i država, novcem poreskih obveznika, od kojih mnogi i ne koriste ovakvo grejanje.

Podsetimo da je zbog problema sa dugovima prema dobavljaču, Javnom preduzeću „Srbijagas“, Javno preduzeće „Toplana“ Bečej rešeno da podigne kredit u iznosu od 48 miliona dinara, dok je Skupština opštine Bečej dala dozvolu da druga dva javna preduzeća, „Komunalac“ i „Vodokanal“ preuzmu obavezu solidarnog jemstva. Tako, prema skupštinskoj odluci,  svako od tri preduzeća garantovaće za kredit „Toplane“sa po 15 menica.

Na ukupan iznos kredita će, kako stoji u odluci o kreditnom zaduženju „Toplane“, biti obračunata referentna stopa Narodne banke Srbije uvećana za dva procentna poena, na godišnjem nivou, sa proporcionalnim metodom obračuna (odnosno kamata na iznos kredita na godišnjem nivou iznosiće oko šest odsto).

Prema podacima iz skupštinskog materijala, zaduženje „Toplane“ bi bilo kod AIK banke, a rok za otplatu je 36 meseci.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име