Törökbecse fizette ki a legtöbb közbeszerzési kártérítést

0
130
Éveken át épült a bocsári kápolna
Éveken át épült a bocsári kápolna

Öt vizsgált vajdasági település közül közbeszerzési szabálytalanságok és törvényszegések miatt az utóbbi hat évben a köztársasági közbeszerzési jogvédő bizottság döntése alapján a legtöbb kártérítést Törökbecsének kellett kifizetnie, míg a szenttamási költségvetésnek erre egy dinárt sem kellett költenie – derült ki a mojbecej.rs portal friss elemzéséből.

A vizsgálatban e két önkormányzat mellett Zenta, Temerin és Óbecse is szerepelt. A közbeszerzésekre a legtöbbet az önkormányzatok költenek, ezért a portál szerkesztősége csak az általuk kiírt pályázatokat vizsgálta, a közvállalatokét, közintézményekét nem.

Törökbecse a vizsgált időszakban összesen 436.250 dinárt fizetett ki kártérítés címén a panaszosoknak, ezek négy közbeszerzési eljárást érintettek. 2014-ben csak a bocsári kápolna ügyében több mint százezer dinár járt az egyik panaszosnak, és a teljes eljárást meg kellett ismételni, egy évvel később pedig a törökbecsei szennyvízhálózat építésére kiírt pályázat szabálytalanságai kerültek csaknem 156 ezer dinárba.

Egy esetben maga az önkormányzat is elismerte a hibát, ezért az idén 116 ezer dinárral kellett kártalanítania a PR menedzseri szolgáltatások nyújtására kiírt pályázat egyik indulóját.

A zentai önkormányzat által a szerkesztőség rendelkezésére bocsátott adatok szerint az önkormányzat 2011 és 2016 között nyolc közbeszerzési eljárás miatt 408.500 dinár kártérítést fizetett ki – a legtöbbet (110 ezer dinárt) 2014-ben a diákok és tanárok szállítására kiírt pályázat szabálytalanságai miatt.

Óbecsén a könyvelési rendszer változása miatt nem tudtak adatokkal szolgálni a 2011-es és 2012-es évre. A legtöbb kártérítést, több mint 111 ezer dinárt az önkormányzat az idén fizette ki a Vojvodinaput – Pančevo Rt-nek. Temerinben csak egy esetben, a videofelügyeleti eszközök beszerzésével kapcsolatban kellett kártérítést fizetni, ez az összeg 40 ezer dinár volt, Szenttamáson pedig egyetlen dinár sem ment el ilyen célokra a hat év alatt.

Szerbiában évente hárommilliárd dinárt költenek közbeszerzésekre. A kedden megnyitott közbeszerzésekkel foglalkozó 5. uniós tárgyalási fejezetnek a szakértők szerint olyan szabványokhoz kellene vezetnie, amelyek szavatolják a szabályos piaci versenyt és a költségvetési pénzek észszerűbb felhasználását.

Kristina Glavardanov ügyvéd és közbeszerzési szakértő szerint egyelőre az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy senkit nem terhel felelősség a közpénzek rovására okozott kár miatt. Glavardanov a portálnak elmondta:

A törvény szerint a közbeszerzési bizottság tagjainak érteniük kellene a közbeszerzési kiírás tárgyához, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ehelyett olyan alkalmazottakat neveznek ki tagoknak, akikre nyomást lehet gyakorolni és nem fognak sokat akadékoskodni az eljárás során.

Szerinte a bizottság tagjai akkor sem felelnek az okozott kárért, ha egy szabálysértési vagy bűnvádi eljárás során megállapítást nyer a felelősségük.

 

 

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „A közpénz átlátható útja: Transparetni put javnog novca“ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne odražavaju stavove ministarstva

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.