Prigodnim programom juče (15. april) je obeleženo tri godine od otvaranja Spomen kuće Tan u Bečeju. Potpunom obnovom i uređenjem kuće znamenitih Bečejaca, hemičara Karolja Tana i slikara Mora Tana, varoš kraj Tise dobila je 2013. godine pravi kulturno edukativni centar.

Publici koja je došla da sa organizatorima obeleži godišnjicu početka rada Spomen kuće predstavili su se đaci Gimnazije Bečej, književno – muzičkim programom, Žužana Silađi, saradnica Centra za talente iz Budimpešte, predstavila je rad te organizacije koja je partner ovdašnje spomen kuće, dok je Karolina Kolar, koordinatorka programa u Tan kući sumirala značajne programe od osnivanja.

U protekle tri godine deset hiljada posetilaca iz zemlje i regiona obišlo je kuću čuvene braće iz Bečeja.

Iz Društva intelektualaca Braća Tan zadovoljni su ostvarenim u prethodnom periodu.

Laslo Bonifart iz Društva intelektualaca Braća Tan kaže da je u planu treća celina u okviru objekta. Budući prostor biće namenjen umetnicima koji će u tom jedinstvenom objektu moći da razviju kreativnost.

-Ostvarili smo naše primarne ciljeve i zbog toga smo veoma zadovoljni. Nadamo se da će i naredne godine biti ovako, ako ne i uspešnije. Mnogo truda i rada smo uložili u to da našim posetiocima organizujemo programe koji su edukativni, zanimljivi, sadržajni. Samo ove godine smo pripremili 30 predloga projekata, a upravo u izradu projekata, kojima želimo da ostvarimo naše ideje, ulažemo mnogo vremena i energije, objasnio je Bonifart.

Kako nam je Laslo Bonifart rekao izgradiće se objekat od oko 120 metara kvadratnih, nalaziće se u renoviranom dvorištu, na mestu gde je postojala slična građevina.

Dodajmo i to da su u jednom krilu zgrade smeštene spomen sobe Karolja i Mora Tana, a u drugom je interaktivni naučni park sa tridesetak interesantnih eksponata i brojnim ilustracijama, namenjenim, pre svega, deci školskog uzrasta. Pored stalne postavke posvećene liku i delu renomiranog slikara Mora Tana, jedna je prostorija predviđena takođe za postavke.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име