Moramo čuvati i negovati svoju tradiciju, svoju igru, pesmu i svirku, da ne zaboravimo ko smo. I igra, pesma i sviraka čine narod. Svaki narod ima svoj glas, svoju igru po kojoj se poznaje. Nije zlo čuti i tuđu pesmu. Zlo je zaboraviti i ne znati svoju. Teško onome ko svoju pesmu ne peva. Zato ljubite svoju igru, pesmu i svirku, kao dušu svoju. I pazite dobro da vam pred kućom ne zasvira tuđa pesma i ne zaigra tuđe kolo, ovim rečima Stefana Nemanjića, izgovorenim kao Zeveštanje igri, pesmi i svirki pri gradnji crkve Studenice, započeo je spektakularni koncert Ansambla narodnih pesama i igara (ANIP) „Đido“ u Bečeju povodom 35. rođendana.

A onda su „đidovci“, od najmlađih do veterana, otpevali pesmu Majke Angeline i, kao i kasnije tokom koncerta, pobrali aplauz oko 2.000 posetilaca smeštenih na tribinama „hrama sportova” kraj Tise.

-Pesmom Majke Angeline najavili smo da će ANIP „Đido“ ubuduće 12. avgusta da slavi slavu Prepodobna mati Angelina Srpska. Inače, na koncertu od tri i po sata igre, muzike i pesme, za tri i po decenije uspešnog rada, nastupilo je oko 230 naših članova od najmlađe dečije grupe, preko pripremnog ansambla, sekcije u Radičeviću, mlađeg i prvog izvođačkog ansambla do veterana, pa pevača i pevačkih grupa, do orkestra i sekcije žena „Prelo“ koje su se pobrinule da nova atraktivna nošnja za koreografiju Šokačke igre iz okoline Bača i Plavne, kojom smo završili program, doživi premijeru. Spektakl je oplemenilo i četrdesetak gostiju iz Beograda, članova KUD „Gradimir“, a najdraže nam je bilo što smo videli pune tribine naših sugrađana i prijatelja iz srodnih društava, koja kao i mi neguju tradiciju, rekao nam je umetnički rukovodioc bečejskog ANIP „Đido” Goran Dumanović.

Pozdravnu besedu izgovorili su prvi čovek najveće potiske opštine Vuk Radojević, koji je u mladosti bio „đidovac“, i ovdašnji arhijerejski namesnik bečejske Srpske pravoslavne crkve Dejan Stanojev, a onda su krenuli prvi tonovi orkestra pod upravom Miroslava Miše Silaškog i zaigrala koreografija Igre iz Studeničkog kraja, pa kolo za kolom, pesma za pesmom i tri i po sata proleteše.

Aplauza i biseva je bilo na pretek. Sve je okončano darivanjem dvojice doajena. Predsednik Skupštine Vladimir Stepanov i predsednica Upravnog odbora ANIP „Đido“ Snežana Sekulić uručili su priznanje Miroslavu Miši Silaškom za dugogodišnji rad s muzičkim orkestrom, odnosno za sijaset uspešno uigranih koreografija umetničkom rukovodiocu Goranu Dumanoviću. Rođendansko slavlje se iz sportske dvorane preselilo u salu obližnjeg hotela „Imperijal Luks“, a realizaciju svega pomoglo je šezdesetak prijatelja „đidovaca“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име