U rešavanje problema sa sistemom daljinskog grejanja opštine Bečej vredelo bi uložiti novac. Jer, krajnja namera lokalne samouprave u Bečeju jeste da se omogući takav sistem koji će biti jeftiniji i koji će omogućiti da svi oni koji su aktuelni potrošači budu to i daje, po nižim, prisupačnijim cenama, te da i oni koji to nisu, postanu korisnici usluga JP Toplana Bečej koja bi u budućnosti trebalo da koristi obnovljive izvore energije.

Povodom novih projekata u vezi sa daljinskim grejanjem u Bečeju, delegacija nemačke Razvojne banke KfW, razgovarala je sa predstavnicima lokalne samouprave.

Milion i po evra koštala bi realizacija toplane na biomasu, a tri i po miliona bi koštala najsavremenija oprema kogeneracionog postrojenja, gde će se koristiti topla voda iz geotermalnog izvora, dok bi se gas, koji je prisutan, koristio za proizvodnju struje. Ukoliko se ove dva projekta realizuju, kaže Željko Plavšić, opštinski menadžer za enegetiku, sve govori u prilog tome da će cena toplotne energije biti niža.

Sistem dajinskog grejanja, navodi predsednik opštine Bečej Vuk Radojević, treba da bude jeftiniji od aktuelnog koji se bazira na prirodnom gasu kao osnovnom energentu.

-Nemačka kompanija GTN je izradila studiju izvodljivosti na osnovu koje su ponuđena četiri modela realizacije projekta korišćenja obnovljivih izvora energije za daljinski sistem grejanja. Opština Bečej zainteresovana je za opciju najšire moguće iskorišćenosti geotermalne vode, gde bi se, između ostalog, pravila i električna energija. Vrednost ovog projekta procenjena je na oko 3,5 miliona evra. Na sastanku je bilo reči i o rekonstrukciji vrelovodne mreže, a opština Bečej već ima spremne projekte sa kojima će konkurisati za sredstva kod KfW banke, objasnio je Radojević.

Predstavnici nemačke razvojne banke nastavljaju aktivnosti sa nadležnim ministarstvima, a o daljim koracima biće obaveštena i lokalna samouprava u Bečeju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име