(Ne) ažurnost Agencije: Javna funkcija i privatni interesi

Bečejsko udruženje mladih (BUM) obratilo se Agenciji za borbu protiv korupcije 14. oktobra 2016. godine postavljajući nekoliko pitanja u vezi sa transparentnošću i ažurnošću rada te institucije, a sve povodom postupanja u predstavkama koje je udruženje upućivalo u nekoliko navrata. Obraćanje BUM-a Agenciji je usledilo nakon što je u Skupštini opštine Bečej konstatovana ostavka direktora Javnog preduzeća „Komunalac“ Bečej Norberta Kovača, ali i zbog dvojice funkcionera opštine Novi Bečej, za koje je, posle se potvrdilo, sumnja u povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije bila opravdana. Drugim rečima, u predmetima koji su na inicijativu BUM-a pokrenuti pred Agencijom za borbu protiv korupcije, izostalo je blagovremeno informisanje javnosti, odnosno građana, a za jedan sumnjamo i da bi bez podsećanja Agencije da se „pozabavi“ predmetom, isti ostao u fioci. Krenimo redom.

Deo šesti – kraj

 

Tužilaštvo – nema elemenata za gonjenje po službenoj dužnosti

Bečejsko udruženje mladih se nije zaustavilo na objavljivanju informacija o zaradama predsednika šest opština na bilbordima kako bi što više građana videlo koliko čelnici njihovih opština zarađuju, kao ni kako taj novac troše. Naprotiv. Agenciji za borbu protiv korupcije podneli smo predstavku u kojoj smo ukazali na moguće nezakonito postupanje Saše Šućurovića, kao predsednika opštine Novi Bečej, u vezi sa isplatom autorskih ugovora i ugovora o delu sa ranijim pomoćnicima predsednika opštine Novi Bečej Miljana Isakova, Saše Vojinovića i Ivice Milankova. Agencija je primila obaveštenje Osnovnog javnog tužilaštva u Bečeju u februaru 2017. godine, više od godinu i po dana od naše predstavke, u kojem se navodi da je Policijska uprava u Zrenjaninu, Odeljenje kriminalističke policije Zrenjanin nakon izvršenih provera dostavila tužilaštvu izveštaj sa pratećom dokumentacijom, kao i da je nakon uvida u izveštaj i uz izveštaj priloženu dokumentaciju to tužilaštvo zauzelo stav da se u radnjama prijavljenog Saše Šućurovića ne stiču zakonski elementi nijednog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, zbog čega je predmet završen službenom beleškom. Agencija nam je dalje navela da ona nema ovlašćenja da ispituje način na koji je nadležno tužilaštvo vodilo predistražni postupak.

 

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Stvarno važno: Informisanjem do ostvarivanja javnog interesa u opštini Novi Bečej“, koji sufinansira opština Novi Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име