Kao i oni iz ostalih naseljenih mesta opštine, meštani Bačkog Petrovog Sela se godinama bore se problemima poput nezaposlenosti, ali i problema sa vodosnabdevanjem, infrastrukturom. Ipak, jedan od aktuelnijih je i taj što selo sa više od 6.300 stanovnika ima samo jedan, u najboljem slučaju dva, šaltera pošte na raspolaganju.

Poštanska štedionica nakon preuzimanja Razvojne banke nije otvorila ekspozituru u Bačkom Petrovom Selu, što stanovništvu predstavlja problem, budući da im je jedino pošta na raspolaganju, a što, prema rečima sekretarke Mesne zajednice „Osmi oktobar” Magdolne Pece, nikako nije dovoljno.

Otkako je zatvorena Razvojna banka Vojvodine imamo veliki problem. Mnogo poljoprivrednika je otvorilo račun u toj banci baš iz tog razloga da ne čekaju u pošti, gde za te, svrhe isplate i uplate, radi samo jedan šalter. Bude gužve, jer tu u redovima čekaju korisnici dečjeg dodatka, socijalne pomoći, penzioneri, objašnjava Pece. Prema njenim rečima, mesna zajednica je uputila zahtev Poštanskoj štedionici da se u selu otvori ekspozitura, kako bi se makar ovaj problem rešio.

– Nezamislivo je da ovako veliko selo ostane samo na pošti. Ne mora to da bude Štedionica, može i neka druga banka da bude u pitanju, nama je samo važno da ne čekamo u beskrajnim redovima, istakla je Magdolna Pece.

 Dok odgovor na molbu ne stige, do tada meštani Bačkog Petrovog Sela nešto od svojih računa, tačnije dugovanja za komunalne usluge, kao i kablovsku televiziju, mogu da izmiruju u prostorijama mesne zajednice.

– Iz „Potisja“ dolaze sredom i petkom, a iz Sat trakta četvrtkom. „Vodokanal“ bi uskoro trebalo da se useli u kancelarije kod pijace, gde će meštani moći da plaćaju račune, ali i da prijavljuju reklamacije. Do tada radnici tog preduzeća koriste naše prostorije, kaže Pece.

Pripreme za dane sela počinju ove nedelje

Ni 2013. godine neće biti Dana krastavaca, jer ovog povrća nema u količinama kao ranije, ali i pored toga će, kako je običaj, sredina jula u tom mestu biti svečana. Pripreme za Petrovoselske dane počinju ove nedelje, pa se očekuje da će veći oko radova na kapele do proslave biti završen.

–  Treba da se postave prozori i vrata, a radovi na kapeli bi, u većoj meri, trebalo da budu gotovi do Petrovoselskih dana, koje planiramo za 19. i 20. jul. Što se tiče programa, očekuju nas, kao i ranije, svečano otvaranje na rukomentnom stadionu, narednog dana takmičenje u kuvanju paprikaša na strelištu, pa izložba rukotvorina na pijaci, kao i izložba slika likovne kolonije „Da Vinči“ i fudbalski susret u okviru obeležavanja sto godina igranja fudbala u našem selu, navela je sekretarka mesne zajednice.

Kako je rekla, bilo je želja da se za seosku feštu organizuje koncert nekog od poznatih muzičara, ali novca za tako nešto nema, pa će nastupiti najverovatnije neki lokalni muzički sastav. Pored onih iz okolnih naseljenih mesta, očekuju se gosti iz Mađarske i Rumunije.

Prošao i treći vašar

Iako su očekivali više izlagača, na vašarištu je u nedelju (23. jun) bila prava vašarska atmosfera. Ponuda je bila raznovrsna, a posetioca, kao i izlagača, bilo je iz svih nekoliko mesta pokrajine, ali i Srbije. S druge strane, prema proceni sekretarke, mesna zajednica će najverovatnije od sledeće godine imati i neke dobiti od ove manifestacije.

I organizator je, čini se, posle trećeg vašara, sve iskusniji, pa se retko šta ostavlja slučaju, a pripreme su sve kraće i jednostavnije.

„Komunalac“ je ovog puta prostor oko šatora na vašarištu ulepšao tujama, uređen je centar sela, a poljočuvari iz LINK FTO su na ulazima u naseljeno mesto čekali izlagače sa mapama, pa je tako ovog puta, kako je Pece navela, najviše vremena oduzelo uređenje vašarišta, merenje iznajmljenog prostora, odnošenje sena i čišćenje, što je manje posla, ali i problema nego ranije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име