Sa svečanog otvaranja izložbe Na veslu priča
Sa svečanog otvaranja izložbe Na veslu priča

Tisa dodatno inspirisala sagovornike

Decenijski zajednički umetnički rad grupe autora „Šta hoćeš“ u proizvodnji TV serije „Na veslu priča“ iz različitih krajolika našeg kulturnog prostora snimili su, čak, 102 epizode u preko 20 lokalnih sredina u kojima je učešće uzelo 89 autora različite uzrasne dobi pokazujući prećutkivano književno stvaralaštvo.

Sve su delom sumirali i prezentovali na istoimenoj multimedijalnoj izložbi u galeriji „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta Bečej. Posetioci će do 27. aprila imati priliku da vide 14 plakata vezanih za gradove domaćine na kojima su i akteri serijala i 68 umetičkih fotografija, među kojime su i predeli bečejskog regiona i šest portreta sagovornika tokom snimanja u Bečeju.

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbe

Siže ekološko – umetničkog dokumentarnog serijala „Na veslu priča“ je da li smo zaboravili da pripadamo prirodi? Uz to, tradicionalna forma pričanja priča, sve manje eksploatisana, u ovom serijalu dobija novu dimenziju. Svoje priče pričaju u čamcu, na vodi sa veslom u ruci istaknuti književni stvaraoci raznih generacija grada domaćina. Tako su u Bečeju sa veslom u ruci na Tisi svoje besede izgovarali frontmen pop benda „Eva Braun“ Goran Vasović, zatim pesnik iz Bačkog Petrovog Sela Janoš Žolnai, pa pesnik, panker i predavač slavistike na Univerzitetu u Segedinu prof. dr Roland Orčik, književnica dr Žarka Svirčev, dramski pisac mr Zoran Subotički i teoretičar književnosti, predavač na više evropskih katedri prof. dr Boško Tomašević.

Na svečanom otvaranju, prigodnom uvodnom besedom obratio se direktor Gradskog pozorišta dr Zdravko Petrović, a potom su o formatu projekta govorili autor originalnog koncepta i reditelj Rastko Šejić, pa kompozitor Vladimir Lešić, majstori fotografije Časlav Petrović i Marko Ristić, autori predivnih pejsaža na Tisi i drugim krajolicima Srbije i Crne Gore.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име