Ove godine u prvim razredima u opštini Bečej ima više đaka u odnosu na lane, i to gotovo 50 više, saznali smo od Svetlane Vuletić, članice Opštinskog veća opštine Bečej zadužene za obrazovanje, upravu, propise. Predsednica Aktiva direktora Brankice Tapavice navodi da nastavna godina počinje na vreme i da prosvetari u opštini Bečej za 1. septembar ne najavljuju štrajk.

Prvi put će u školsku klupu 1. septembra, kada i počinje nastavna 2016/2017. godina, sesti ukupno 384, koliko ih je prijavljeno. Iako je taj broj podložan izmenama, sigurno je da ove godine ima više đaka prvih razreda u odnosu na lane.

Naime, đaka koji prvi put kreću u školu ima na srpskom nastavnom jeziku 216, a na mađarskom 168.

Iako taj podatak raduje, Svetlana Vuletić navodi da bi sledeće školske godine trebalo opet očekivati manje đaka u prvim razredima.

Lokalna samouprava obezbedila je poklon vreće sa prvaricama na dva jezika, mađarskom i srpskom, sveske sa logom opštine Bečej, flomastere, drvene bojice, olovke i gumice.

Lane je prvi put u školsku klupu selo 336 dečaka i devojčica, od toga je 134 slušalo nastavu na mađarskom jeziku.

I dok se uoči svake školske godine najavljuju protesti i štrajkovi prosvetnih radnika, predsednica Aktiva direktora škola u opštini Bečej Brankica Tapavica, kaže da njene kolege u opštini Bečej neće prekidati rad, i da će od 1. septembra nastava redovno da se odvija.

Prema njenim rečima, neki su profesori proglašeni tehnološkim viškom, a škole svakodnevnom prate „berzu“ nastavnog kadra. U nastupajućoj školskoj godini nema jesenjeg raspusta, kao ni nastavnih subota, dok je predviđeno da dve budu radne (radne akcije i slično).

Prosvetni radnici već su, i u Bečeju, u školama, a raspust je za njih završen negde polovinom meseca. Novi pravilnici i smernice resornog ministarstva pristižu i dalje, iako je već kraj avgusta, pa ih je potrebno na vreme, tačnije što brže, sprovesti u delo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име