Novotkriveni spomenik i bočarski školarci
Novotkriveni spomenik i bočarski školarci

Najmanje selo novobečejske opštine Bočar bilo je juče domaćin centralne proslave posvećane jubilarnoj 75-godišnjici Pobede nad fažizmom u ovoj srednjebanatskoj sredini.

S razlogom, jer je Bočar 4. oktobra 1944. godine oslobođen  od najvećeg zla 20. veka i tim povodom je otkrivena replika spomenika palim crvenoarmejcima.

-Čitav svet obeležava značajan jubilej Velike pobede nad fašizmom. Ruska federacija tradicionalno posvećuje veliku pažnju svim aktivnostima usmerenim ka Danu pobede. Milioni naših sunarodnika dali su svoje živote za pravo da danas živimo u slobodi. Među njima su i dvojica boraca za oslobođenje Bočara, Jevtušenko Dimitrije Ivanovič (47) i Jampol Nikolaj Konstentinovič (46), kojima je svojevremeno podignut spomenik. Zahvaljujući finansijskoj podršci kompanije „Gasstrojprom“ i učešću lokalne samouprave u akciji „Mir i sloga“, danas otkrivamo obnovljeni spomenik pomenutoj dvojici boraca Crvene armije, naglasio je, između ostalog, zamenik direktora Ruskog doma u Beogradu Jevgenije Djomin.

Beseda predsednika novobečejske opštine Saše Maksimovića
Beseda predsednika novobečejske opštine Saše Maksimovića

Tokom minule četiri godine obnovljena su spomen obeležja vezana za proterivanje fašizma s ovih prostora na teritoriji čitave novobečejske opštine. U godini velikog jubileja red je došao na maleni Bočar. Pošto se zahvalio svima koji su na bilo koji način doprineli obnavljanju spomenika u centralnom bočarskom parku između dve crkve, predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović je apostrofirao:

-Tokom Drugog svetskog rata 626 lica novobečejske opštine izgubilo je živote u ratnim dejstvima, a mnogi su stradali i u logorima od Pančeva, preko Zemuna do Mathauzena. Rat je veliko zlo, ali najveći greh čovečanstva je zaborav. Zato, ne smemo dozvoliti da nam se to dogodi, jer onda može da nam se ponovi, konstatovao je Saša Maksimović.

Predstavnici Ruskog doma polažu venac
Predstavnici Ruskog doma polažu venac

Okupljenom skupu oko spomen obeležja prigodnim besedama obratili su se još predstavnik Pokreta rodoljuba i dijaspore „ROD“ Mihajlo Milošević, odnosno savetnik za kulturu vrhovnog atamana za Balkan „Svesrpskog kozačkog saveza“ Predrag Perenčević. Potom se pristupilo polaganju venaca na obnovljeno spomen obeležje i to Amnasade Ruske federacije u Beogradu, Ruskog doma, „Gasstrojprom“, opštine Novi Bečej, Pokreta rodoljuba i dijaspore „ROD“ i „Svesrpskog kozačkog saveza“. Ceremonija oko spomen obeležja završena je intoniranjem himni Rusije i Srbije.

Zahvalnica Saši Maksimoviću vrhovnog atamana „Svesrpskog kozačkog saveza“ za Balkan
Zahvalnica Saši Maksimoviću vrhovnog atamana „Svesrpskog kozačkog saveza“ za Balkan

Program centralne proslave jubileja povodom Velike pobede u Drugom svetskom ratu, nastavljen je u sali seoskog Doma kulture.

Merima Njegomir u pratnji Gradskog orkestra „BEUS“ iz Bečeja
Merima Njegomir u pratnji Gradskog orkestra „BEUS“ iz Bečeja

Već pomenuti Predrag Perenčević je uručio zahvalnicu predsedniku opštine Novi Bečej Saši Maksimoviću, potom su učenici mesne OŠ „Dositej Obradović“ recitovali na ruskom jeziku pesme ruskih pesnika.

 

Program je završen koncertom Gradskog orkestra „Beus“ iz Bečeja i estradne umetnice Merime Njegomir, koji je bio prilagođen velikom jubileju. Druženje je nastavljeno na koktelu u Lovačkom domu, čime je završena centralna proslava jubileja Velike pobede nad fašizmom u Bočaru.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Javni interes u žiži – Ka kvalitetnijem informisanju građana opštine Novi Bečej“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име