Kako je ocenio direktor Gimnazije Bečej Miodrag Basarić protekla školska godina je jedna od najuspešnijih kada su u pitanju rezultati koje su učenici te škole ostvarili. Pored toga, gimnazija može da se pohvali i time što će biti prva škola koja će, pored departmana za fiziku Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu (PMF), sa CERN-om komunicirati putem video konferencija.

 

 CERN, tačnije, Evropska organizacija za nuklarna istraživanja, jedna je od najeminentnijih svetskih naučnih institucija, a učenici bečejske gimnazije će upravo sa naučnicima koji rade tamo moći da razgovaraju, i moći će da pitaju sve ono što ih zanima u vezi sa naukom.

– U toku su pregovori oko potpisivanja protokala o saradnji sa CERN-om, pa se nadamo da će prve video konferencije početi od oktobra, novembra, izjavio je Miodrag Basarić, direktor Gimnazije Bečej.

Da komunikacija sa svetskim stručnjacima iz oblasti fizike funkcioniše besprekorno treba zahvaliti akademskoj mreži, čiji je deo ova bečejska škola. Putem nje, đaci će moći da komuniciraju i sa novosadskim PMF-om, te će moći iz učionica da zavire u fakultetske kabinete, da vide radni prostor profesora i studenata, sa kojima godinama dobro sarađuju. Tako će i profesori tog fakulteta moći da drže predavanja, bez da dolaze u Bečej.

 – Svaki kabinet ima tehničke mogućnosti i ima kompjuter, projektor i priključak na akademsku mrežu. Već od naredne školske godine će časovi moći da se izvode na ovaj način. Ovako će moći da se povežu i sa školama, sa kojima inače sarađajuju, iz Mađarske, Engleske i Italije. Prostorna udaljenost će ovako biti prevaziđena a učenici će moći i na ovaj način da se povežu sa svetom, objasnio je Basarić.

Akademska mreža omogućava i korišćenje stručne literature koja umnogome može da koristi profesorima, ali i učenicima, možda budućim naučnicima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име